22_03_29_erdmost_nincskep

Idén is lehet trubelkát kóstolni Sóskúton

22_03_29_erdmost_nincskep

Idén is lehet trubelkát kóstolni Sóskúton

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is január utolsó szombatján rendezik meg a hagyományos Trubelka fesztivált Sóskúton. A versenyzők által sütött szlovák süteményt a zsűri értékelése után a fesztivál résztvevői is megkóstolhatják.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Sóskúton mindig híres volt a trubelka a családok körében. Nagy ünnepekre, esküvőkre, karácsonyra sütötték meg a vaníliás finomságot. Amikor megalakult a Sóskúti Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, akkor az elhatározás is megszületett, hogy a trubelkát széles körben megismertessék az emberekkel. Öt évvel ezelőtt indították el a fesztivált, amin akkor mindenki nagyon fellelkesült – mondta el Papp Istvánné, a Sóskúti Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke az Érd TV műsorában.

– Több mint száz éves receptről van szó: egy hájas vagy vajas tésztából készül a trubelkatészta, azt kinyújtják, csíkokra vágják, majd feltekerik egy csőre, megsütik, majd pedig megtöltik egy vaníliás krémmel. A trubelka trombitácskát jelent, ilyen alakúra tekerik fel a süteményt – tette hozzá a Papp Istvánné.

Az évek során mindig egyre többen jelentkeztek, hogy megsütik az édes finomságot a fesztiválra. Idén az asszonyok mellett férfiak is neveztek trubelkájukkal, sőt, még egy 8. osztályos fiatal lány is jelentkezett.

– A sütés köré mindig szervezünk egy kis műsort is, idén a tárnoki Hajtóka Egyesület – Hagyományőrző néptánc és népdal kör lép fel, emellett egy házaspár mutat majd be szlovák táncokat, az iskolások pedig sóskúti polkát járnak, végül pedig a Večernica lép a színpadra – emelte ki Papp Istvánné.

A fesztiválon a kész süteményeket a helyszínre viszik, ahol a zsűri értékeli a süteményeket. A fesztiválnak az is célja, hogy a szlovák hagyományokat a fiatalok is megismerjék és továbbvigyék.

– A felhívást is úgy írjuk ki, hogy az eredeti recept alapján kell elkészíteni a trubelkát. Az eredeti recept története a kilencszázas évek elejéig nyúlik vissza, ekkor a faluban volt egy szakácsnő, aki minden esküvőre sütött. Tőle származik az eredeti trubelka recept.

Szombat délután 15 órakor várnak minden érdeklődőt a sóskúti Andreetti Károly Általános és Művészeti Iskola tornatermében. 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email