22_03_29_erdmost_nincskep

Hagyományőrzés és készségfejlesztés

22_03_29_erdmost_nincskep

Hagyományőrzés és készségfejlesztés

Vasárnap délután 3 órától tartja újévköszöntő gálaműsorát a Forrás Néptáncegyüttes a százhalombattai Barátság Kulturális Központban. A fellépők között lesz jó pár érdi gyerek is a Kiskutyavár Néptáncegyüttesből. Az ő próbájukon jártunk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Kiskutyavár csöppnyi táncosai között Bianka, Réka, Szofi és Gréti kórusban válaszolnak, amikor azt kérdezem tőlük a próba előtt, miért szeretnek néptáncolni:

– Mert jó. Jó a hangulat, jó táncolni, és nagyon jó a többiekkel együtt lenni. És persze Zsófi néni és Józsi bácsi, a tanáraink is nagyon aranyosak.

Egy anyuka azt meséli, a nagylánya idén már második éve jár néptáncolni. Még a Kutyavári Tagóvodában kezdte, szeptembertől pedig az Érdligeti Általános Iskolában folytatta.

-A hagyományőrzés mellett a néptánc rengeteg területen fejleszti a gyerekeket, amiről sok szülő talán nem is tud. Segíti őket a tanulásban és a mozgáskoordinációban is például.

Musa-Fábián Zsófia (azaz Zsófi néni), a Pesovár Ferenc Néptánciskola tanára, a Kiskutyavár és az Ifjú Forrás Néptánccsoportok vezetője elmeséli, hogy a kicsik sárközi táncokkal ismerkedtek, ezekből láthat majd egy kis ízelítőt vasárnap a közönség.

Zsófiának joggal mondhatni, hogy a vérében van a népzene, hiszen édesapja szülei bukovinai székelyek, és azt mondja, nagyon sok dolgot tanulhatott tőlük.

Mindezt pedig nemcsak a tanítványainak adja tovább, de kisfiának is, aki még csak két éves, de már 16 versszakos verseket mond el teljesen egyedül. Nem csoda, hiszen édesanyja néptánctanár, édesapja pedig népzenész. Legalábbis Zsófia szerint ez a recept.

-A mondókák, a népdalok és a mozgás, a néptánc együtt látványosan fejleszti a gyerekeket – vallja. – Jó lenne, akár testnevelés óra keretein belül is bevezetni a néptáncot, hogy megismerhessék saját kultúrájukat a gyerekek.

– Ez már csak azért is nagyszerű ötlet – teszi hozzá az egyik anyuka, – mert vannak olyan gyerekek, akiknek nincs lehetőségük rá, hogy külön óra keretében járjanak néptáncolni, pedig szerintem ez mindenkinek tetszene, legyen akár kicsi, akár nagy, akár lány, akár fiú az illető. Főleg, ahogy Zsófiék tanítják.

Az Érdligeti Általános Iskolában nemrégiben vezették be 2. osztálytól a néptáncot heti egyszer az egyik testnevelésórán éppen emiatt.

Bár a Pesovár Néptánciskola székhelye Százhalombattán van, de rengeteg érdi iskolában (a Marianumban, a Gárdonyiban, a Kőrösiben, az Érdligetiben és a Vörösmarty-ban is) tartanak táncórákat minden táncos lábú vagy táncolni szerető és a hagyományainkra kíváncsi gyerkőcnek.

Aki pedig kíváncsi a Forrás Néptáncegyüttes újévi gálájára, annak vasárnap 15 órától a százhalombattai Barátság Kulturális Központban a helye!


 

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő
Szociális Gondozó Központ Házi Segítségnyújtás pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében gondozó munkakör/feladatkör betöltésére.

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email