22_03_29_erdmost_nincskep

Jót és jól választani – ebben állt a nagy titok

22_03_29_erdmost_nincskep

Jót és jól választani – ebben állt a nagy titok

Az érdi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában idén immár 12. alkalommal rendeztek regionális szavalóversenyt a magyar kultúra napja alkalmából a érdi és Érd környéki általános iskolások részére.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

 

-Nagy örömünkre szolgál, hogy jóval többen jelentkeztek Érdről és környékéről, mint a tavalyi évben – mondta el Nagyné Balázs Gabriella drámapedagógus, aki már a kezdetektől szervezi a megmérettetéseket.

– Egyre többen mai költők verseit mondják el, talán mintha kicsit háttérbe szorultak volna a régiek, de ez így van jól, haladunk a korral – tette hozzá a pedagógus, aki örömmel nyugtázta, hogy rengeteg 1. osztályos volt az indulók között.

– Olyanok, akik pár hónapja még ovisok voltak, és valószínűleg ez lesz életük első nagyobb fellépése, amire mi is és minden bizonnyal ők is nagy izgalommal készültünk, illetve készültek – fogalmazott Nagyné Balázs Gabriella.

Idén az 56 versenyzőt a Gál. J. Attiláné igazgatóhelyettesből, Kenderes Márta könyvtárosból és nem utolsó sorban Borbély Richárd színművészből álló zsűri értékelte korosztályonként. A Madách Színház színésze egy kis zenével is szórakoztatta a kicsiket és nagyokat a verseny szünetében.

A zsűri elsősorban a versválasztást értékelte. A verseny kiírásában ugyanis nem szabták meg, hogy milyen költeményeket kell előadniuk a diákoknak, egy kikötés volt: magyar szerzőtől vártak verseket.

Ahhoz viszont, hogy szépen tudja hangsúlyozni a szavaló a verset, az kell, hogy értelmezni tudja, azaz közel álljon a korosztályát és az egyéniségét foglalkoztató témákhoz.

– Már régen túlhaladtunk azon, hogy mindig csak nagy mondanivalójú, fajsúlyos verseket kelljen szavalni, hiszen minden gyermeknek megvan a maga lelkivilága, és annak megfelelően kell tudni választani – fejtette ki a drámapedagógus.

Nagyné azt is elmondta, bár van összefüggés aközött, hogy otthon, a családban szeretnek-e verset olvasni vagy mondani a gyerekeknek, és hogy aztán maga a gyermek versszerető lesz, de az, hogy csak olvasni szereti ezeket a költeményeket, vagy elő is tudja adni azokat, az már más kérdés.

– Ezt is fejleszteni kell. Borzasztó nagy pedagógiai munka, hogy segítsünk neki abban, hogy ki merjen állni mások elé, ne legyen lámpalázas, próbáljon beszélni, kommunikálni. Ez korunk egyik nagy kihívása – tette hozzá a szervező.

 

A verseny díjazottjai:                                                                                                                                                                      

1-2.évf.:   

1. Jakab-Aponyi Zonga    (Érdligeti)

1.Fremda Lilla   (Érdligeti)

2. Hertelendy Luna    (Érdi Kőrösi)

3.Mózes Kamilla  (Érdi Kőrösi)

3-4.évf.:

1. Földi Rebeka (Érdi Kőrösi)

1.Kormány Alexander   (Bálint Márton)

2.Jánvári Boglárka  (Érdi Kőrösi)

2.Bencsik Dániel   (Bálint Márton)

3.Dobos Lili (Andreetti)

3. Gábor Anna  (Érdligeti)

Különdíj: Csárdi Kamilla (Érdligeti)

               Kranauer Brigitta (Gárdonyi)

5-8.évf.:

1.Geiger Krisztián (Százhalombatta Kőrösi)

2.Dömötöri Linett (Andreetti)

3.Budai Anna (Érdligeti)

3. Mák Virág (Érdi Kőrösi)

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email