22_03_29_erdmost_nincskep

„A nemzetiségi kultúra is a magyar kultúra része”

22_03_29_erdmost_nincskep

„A nemzetiségi kultúra is a magyar kultúra része”

Kiss Sándor, a Szociális Gondozó Központ munkatársa fogalmazott így a Magyar Kultúra Napján, immár negyedik alkalommal megrendezett programjukon. Hiszen amellett, hogy a kultúra minden szeglete megjelent eseményen – vers, néptánc, zene és színdarab is volt a repertoárban –, a nemzetiségi hagyományokra is nagy hangsúlyt fektettek. VIDEÓVAL FRISSÍTVE.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A régi Parkvárosi Közösségi Házban rendezte meg kultúra napi eseményét a Szociális Gondozó Központ. A kulturális programon idén rendhagyó módon, az iskolások mellett óvodás gyermekek is felléptek, valamint diósdi iskolásokat is vendégül láttak. 

– Ez azért alakult idén így, mert immár a Szociális Gondozó Központ Család- és Gyermekjóléti központja járássá vált és ezért bevontuk a programba a diósdiakat is. Óvodások pedig azért lépnek ma fel, mert 2018-tól az óvodai és iskolai szociális segítők is bekapcsolódtak a munkába, és ennek köszönhetően jobban meg tudtuk szervezni a programot – mondta el Kiss Sándor, a Szociális Gondozó Központ munkatársa, aki a kultúra napi program szíve-lelke.

A Szivárvány Óvodából két csoport is fellépett: az egyik egy néptánc bemutatóval készült, a másik pedig egy mesejátékot adott elő – ezt a csoport óvodapedagógusa írta és tanította be a gyerekeknek.

– Az már hagyomány, hogy a magyar Himnuszt nyolc iskola nyolc tanulója adja elő, de minden évben a cigány himnuszt is elszavalja egy fiatal diák. A diósdiak pedig a magyarországi svábok himnuszával készültek. Úgy gondoljuk, hogy a magyar kultúrának a nemzetiségi kultúra is része, ezért kaptak helyet ezek a produkciók is a mai eseményen – tette hozzá Kiss Sándor, aki azt is kiemelte, hogy Szociális Gondozó Központ lévén azoknak a diákoknak adnak szereplési lehetőséget, akik az iskolában nem érnek el kiemelkedő eredményeket.

Az előző évekhez hasonlóan idén is rajzkiállítást rendeztek, így a kultúrának szinten minden része helyet kapott az eseményen. Ezúttal több gyermek rajzait gyűjtötték össze. Nem tematikus rajzokról van szó, azoktól kaptak alkotásokat, akik szeretnek rajzolni és szívesen adták oda műveiket. 

Ezt a kiállítást február 15-ig, a nyitvatartási időben lehet megtekinteni.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email