22_03_29_erdmost_nincskep

Beszakadt a jég két biatorbágyi fiú alatt

22_03_29_erdmost_nincskep

Beszakadt a jég két biatorbágyi fiú alatt

A két biatorbágyi fiú könnyen nagyobb bajba kerülhetett volna. A rendőrség arra hívja fel a figyelmet, hogy a jégre lépés előtt érdemes annak vastagságát megvizsgálni és lehetőség szerint ne egyedül végezzünk téli sportokat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Állampolgárok találtak rá 2018. december 19-én 16 óra körül Biatorbágyon egy 13 éves fiúra, aki teljesen átázott ruházatban tartózkodott az utcán. A fiú elmondta, hogy előzőleg a biatorbágyi halastavak egyikén beszakadt alatta és barátja alatt a jég, nem tudja, hogy barátja hol lehet. A fiút a helyi körzeti megbízotti irodába vitték, ahol a szolgálatban lévő körzeti megbízott meleg pokróccal takarta be az átfázott gyermeket és a bemelegített szolgálati autóba ültette. Miközben a fiút a baleset pontos helyszínéről kérdezte, a körzeti megbízott azonnal a halastavak felé vette az irányt szolgálati gépkocsijával és polgárőrök bevonásával megkezdte a másik bajba került gyermek felkutatását. Pár percen belül a tavak közelébe érve, egy erdős útszakasz mellett megtalálták a másik 13 éves fiút is, akinek alsóruházata ázott át a jeges vízben.

A gyermekek sérülést nem szenvedtek az eset során, elmondták, hogy otthonukból szánkózni indultak, ezután mentek rá az egyik tó jegére, ami beszakadt alattuk. Az egyetlen mobiltelefon, ami náluk volt, le volt merülve, azon nem tudtak segítséget hívni. A baleset, majd a jeges vízből való menekülés során eltávolodtak egymástól és gyalogosan indultak el segítséget kérni. A gyerekeket a körzeti megbízott otthonukba vitte és szüleiknek átadta, egyúttal felhívta figyelmüket a jégen tartózkodás szabályaira, veszélyeire is.

Ezúttal nem történt nagyobb baj, és, hogy máskor se történjen, fogadják meg alábbi tanácsainkat, olvassák el és adják tovább figyelmeztetéseinket!

A hidegebb időjárás beköszöntével a tavak vize fagyni kezdett, azonban a jég még nem összefüggő és nem elég vastag, ezért azon tartózkodni nem biztonságos.

A hatályos jogi szabályozás értelmében szabad vizek jegén tartózkodni csak azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá.

TILOS a szabad vizek jegén tartózkodni

– éjszaka és korlátozott látási viszonyok között,
– járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével,
– kikötők és veszteglőhelyek területén,
– folyókon és azok mellékágain.

A szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, nem mozog és elérte a biztonságos vastagságot is. A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri, vagy meghaladja a 10 centimétert. A jégen mindenki csak saját felelősségére tartózkodhat.

A rendőrség tanácsai:

– A téli sportokat ne egyedül végezzék, hogy tudjanak figyelni egymásra, illetve segíteni egymásnak, ha baj van!Jégre lépés előtt vizsgálják meg annak minőségét,   vastagságát! 
– Ha a jégen tartózkodása során gyanús ropogást, recsegést hall, feküdjön hasra, és próbálja meg a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni!
– Beszakadás esetén az ember könnyen pánikba esik. Igyekezzen nyugodt maradni, kerülje a felesleges mozdulatokat, ezáltal megőrizve a ruházatunkban lévő szigetelő légréteget! Igyekezzünk a lábunkkal a jég szélét elérni és a part felé lökni magunkat!
– Ha baj történt, azonnal hívjon segítséget! A mentést végzőt társai lehetőleg kötelekkel biztosítsák, ha más eszköz nincs, egy erős faágat vagy akár ruhadarabot nyújtsanak a jégbe esett embernek. Ha többen vannak, a jégen láncban hasra fekve, egymás lábát fogva segíthetnek.
– A jégen tartózkodás szabályainak megszegése miatt a rendőr, a közterület-felügyelő, a halászati őr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője helyszíni bírságot szabhat ki, figyelmeztethet, vagy szabálysértési eljárást kezdeményezhet.

Figyeljenek egymásra, vigyázzanak magukra, kellő figyelemmel és óvatossággal megelőzhetők a balesetek!  

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email