Bélyegkép

Kötelező irodalom újragondolva

Soha sehol nem adták még elő József Attila örök klasszikus Altatóját úgy, mint tette azt Für Anikó a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban egy tucat másik jól ismert verssel együtt, hacsak nem az Örkény Színházban, ahol Mácsaiék fogták és leporolták a kicsit megkopott, már unalomig hallgatott kötelező lírát, hogy teljesen új köntösben tárják azt a közönség elő az Anyám tyúkja című versmondó esteken. A Jászai Mari-díjas színésznő innen hozott magával jó pár költeményt.

“Mit csinál Edward király, angol király? Mihez ne fogjon senki könnyelműen? Mi történik őszi éjjel a galagonyával?  A válaszokat egyformán tudjuk. Ha valamiben, ebben egyek vagyunk. De jó! Egy versantológia van a fejünkben, kinél szűkebb, kinél bővebb, de a magja közös. Rágcsálja az idő, strófák, sorok, jelzők kihullnak, néha a szerző neve is. De makacsul mégis úgy képzeljük: valahol ott él bennünk az az antológia. A kályha, ahonnan elindulunk,  ami megszabja viszonyunkat a nyelvünkhöz. Van, akiben folyvást bővül, van, akiben egyre kopik, de akkor is olyan parázs, ami lángra kap, ha ráfújnak. Idealisták volnánk? Tegyünk egy próbát!”, írja az Örkény Színház az Anyám tyúkja című verses előadás ismertetőjében, ahol mintegy 100 jól ismert magyar vers hangzik el.

Für Anikó most ezekből szemezgetett a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban tartott előadásán. Azért ő, mert a könyvtár rendszeresen megkérdezi az olvasóit, kit látnának szívesen a kulturális programok főszereplőiként náluk, és a Jászai-díjas színésznőt igen sokan várták már. Für Anikó pedig nem okozott csalódást sallangoktól mentes produkciójában. Az altatást például egészen valósághűen, egy mindennapi végtelen történetben résztvevő anyuka szemszögéből adta elő.

További cikkeink

A szünidőben is zajlik az élet a Gárdonyi iskolában: a (tisztasági) festés mellett a tornatermet is felújítják, és új gázkazánokat kaptak a nyáron.

Korhű római folyami hajó köt ki a Duna-parton augusztus 15-én délután Százhalombattán. A nemzetközi projekt részeként megvalósuló, római kori hagyományőrző programba bekapcsolódhatnak az érdeklődők is.

További cikkeink

Két tizenegyes, piros lap, az emberhátrány ellenére érdi mezőnyfölény – a vendég Érdi VSE

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email