22_03_29_erdmost_nincskep

Régi balatoni legenda új köntösben

22_03_29_erdmost_nincskep

Régi balatoni legenda új köntösben

A Balaton tündérével és Helka hercegnővel találkozhattak tegnap az Érdligeti, a Marianum és a Diósdi Eötvös József Általános Iskola alsósai, ugyanis Nyulász Péter, a Helka-trilógia szerzője volt a vendége annak az író-olvasó találkozónak, amit szerdán a kora délutáni órákban rendeztek a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Történt egyszer, egy szép nyári napon, amikor Nyulász Péter, a rádiósból lett mondókagyáros és meseíró kislányával fürdött a Balatonban, és egyszer csak csemetéje felkiáltott, hogy valami vagy valaki megcsiklandozta a lábát a vízben. Édesanyja erre megnyugtatta, hogy biztos csak a Balaton tündére volt. Ennek a balatoni tündérnek, akiről kiderült, hogy nem is tündér, hanem hercegnő, lett aztán a megszállott kutatója Nyulász Péter.

Az író hosszas utánajárás eredménykét jött rá, hogy a Balaton tündérét Siónak hívják, Helka pedig egy hercegi pár női alakjának a neve. Lipták Gábor Aranyhíd című kötetében talált rá Sió és Kamor történetére, amit Fáy András 1836-ban megjelent Sió című tündéres regénye ihletett, és itt találkozott az író a tihanyi hercegi pár, Helka és Kelén alakjával is. Nyulász Péter azonban nem elégedett meg azzal, hogy újból átírja a történetet, hanem új regényt írt azzal a céllal, hogy bemutassa a Balaton és környékének vadregényes, kevéssé ismert természeti kincseit is. Így született meg a Helka-trilógia, amiből azóta képregény és rádiós hangjáték is készült, ezekből az író-olvasó találkozó résztvevői is kaptak egy kis ízelítőt.

Az író azt is elárulta a megjelenteknek, hogy most készül egy másik regényének, a BerGer Szimatnak egy olyan folytatása, amiben találnak az olvasók majd érdi és százhalombattai földrajzi-történelmi vonatkozásokat is.

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email