22_03_29_erdmost_nincskep

Vége a szeméthelyzetnek Parkvárosban

22_03_29_erdmost_nincskep

Vége a szeméthelyzetnek Parkvárosban

Na nem azok keltek fel úgy ma reggel, akik eddig is a természetvédelmi területre hordták rendszeresen a sittet, hogy mától változtatnak szokásaikon. Mégis kénytelenek lesznek rá, merthogy betontömbök kerültek a parkvárosi részeken azokhoz a bejáratokhoz, ahol a legsúlyosabb volt a szeméthelyzet.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Úgy tűnik, vége az illegális szemétlerakásnak Parkvárosban. Ma betontömböket helyezett el az Érdi Közterület Fenntartó-intézmény a Polgárőrség szervezésében több helyen is. Az Érdi Polgári Természetőrség által eddig is személyesen monitorozott és digitális szeméttérképen feldolgozott Natura 2000-es természetvédelmi területet most már minden oldalról lezárták a gépkocsiforgalom elől: az Esztergályos utca végénél, a Faragó utcai ifjúsági tábornál, valamint a Búvár, a  Betonozó utca és a Sóskúti út végénél.

Véget nem érni akaró szélmalomharcnak tűnt az, ahogy az itt élő önkéntesek, élükön az Érdi Polgári Természetőrség és a megújult Érdi Környezetvédő Egyesület küzdöttek a szemét ellen azon a helyen, ahol védett növény- és állatfajok élnének békében, ha nem több m3 sitt és egyéb szemét lepné el örökkön-örökké az élőhelyüket. A tavaszi várostisztító akció után az Érdi Polgári Természetőrség és az Érdi Környezetvédő Egyesület kezdhette elölről az egész szemétgyűjtést, október 20-án 75 zsák nyit szedtek össze,  a héten pedig a Polgárőrség további 20 m3 szemetet és 66 m3 sittet szállíttatott el a helyszínről az ÉTH, Zimány László és az ÉKFI példás összefogásaként. Ahogy Macsotay Tibor elmagyarázta, tudták, hogy azonnal le kell zárni a területet, amint megtisztult, különben sosem lesz vége ennek a szélmalomharcnak. A lezárást egyeztetés előzte meg, amely során a szóban forgó telkek tulajdonosainak beleegyezését kérték a lezárásokba.

„Véletlen szerencse, hogy a Lőcsei úton éppen most csinálják a vízelvezetést, és azokat a régi paneleket, amelyeket lecseréltek, T. Mészáros András polgármester a rendelkezésünkre bocsátotta, az ÉKFI-n és Fülöp Sándor vállalkozón keresztül pedig eljuttatták a lezárni kívánt helyszínekre,” mondta el Macsotay Tibor.

Ahogy azt Préger Lajostól az Érdi Környezetvédő Egyesület közgyűlésén megtudtuk, a kihelyezett kamerák továbbra is folyamatosan küldik a felvételeket az interneten keresztül, ha mozgást észlelnek. Macsotay Tibor hozzátette, „a járőrözések természetesen folytatódni fognak, és nagyon komoly bírságra számíthatnak azok, akik ezentúl is itt próbálják meg letenni a szemetüket.”

A lakosok, a civil szervezetek, a helyi vállalkozók és a városi intézmények közös és egyidejű fellépése hozhatta meg azt a sikert, hogy nem csupán megtisztult ez a terület, hanem tiszta is marad a lakossági akciók, a kamerák, útzárak és tájékoztató táblák jóvoltából. Pont kerülhet tehát a természetvédelmi terület eddigi, örökösen megújuló szeméttel borított történetének végére, és ezentúl lehet majd figyelni arra, amire egy természetvédelmi területen és a természetben amúgy is kéne: a természeti kincsekre: a védett növény- és állatfajokra.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email