22_03_29_erdmost_nincskep

A világ legfrissebb lenyomata a Verzión

22_03_29_erdmost_nincskep

A világ legfrissebb lenyomata a Verzión

Idén 15. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 6. és 11. között 35 országból 59 filmet vetítenek Budapesten. A fesztivál idei szlogenje: Nézz szembe a világ legfrissebb lenyomatával. A filmek mellett persze lesznek szakmai programok, a gyerekeket és a fiatalokat megszólító érzékenyítő foglalkozások, no meg koncertek is szép számmal.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A dokumentumfilm elsődleges célja a valóság eseményeinek megörökítése, a rejtett jelenségek feltárása, emberi sorsok bemutatása – vizuális lenyomat arról, ami itt és most körülöttünk történik. De milyen nyomot hagyunk magunk után a jövő generációi számára? A 15. Verzió Filmfesztivál ismét az elmúlt évek legizgalmasabb dokumentumfilmes válogatását hozza el, hogy megmutassa a világ legfrissebb lenyomatát. A fesztivál fókuszában idén három központi téma áll: a munkavállalók világa (Életünk a munka), az emlékezet relativitása (Az emlékezés formái) és bolygónk állapota (Földünk a tűréshatáron).

A Verzión lesz látható Tuza-Ritter Bernadett Egy nő fogságban című filmje, mely az emberkereskedelem jelenségét vizsgálja egy rabszolgaként dolgozó nő történetén keresztül. A film főhőse Maris, aki egy évtizede egy család háztartási szolgája. A forgatás másfél éve alatt lassan bizalmába fogadja a rendezőt és úgy dönt, megszökik a kegyetlen elnyomásból. A megrázó alkotás az első magyar egész estés dokumentumfilm, mely bekerült a Sundance Filmfesztivál versenyprogramjába. A film világpremierjét az amszterdami IDFA-n tartották, majd nemzetközi fesztiválkörútra indult, ahol sorra kapja az elismeréseket. Elnyerte a Magyar Filmkritikusok legjobb dokumentumfilmjének járó díját.

Az ellenség gyermekei – Edith Eva Eger címmel rendezett Cseke Eszter és S. Takács András, az On the Spot két alkotója dokumentumfilmet az elismert amerikai pszichológusról, aki évtizedeken át magában tartotta történetét. Aznap, amikor a szüleit meggyilkolták Auschwitzban, a koncentrációs tábor hírhedt náci orvosának, Joseph Mengelének kellett táncolnia a Kék Duna keringőre. Rájött, hogy csak akkor segíthet másoknak feldolgozni traumáikat, ha előbb ő is szembenéz legsötétebb félelmeivel.

A te neved a budapesti Szent Egyed katolikus közösség tagjairól szól, akik rászorulókon segítenek. Domokos János filmje három hajléktalan sorsán keresztül próbálja bemutatni a szolgálatot magát, annak motivációit, nehézségeit, örömeit. Tudják, hogy ezek az emberek tele vannak ellentmondással, de hiszik, hogy ezeket az ellentmondásokat egy másik ember barátsága, szeretete képes feloldani.

A Varsói Szerződés csapatai 1968 augusztusában megszállták Csehszlovákiát. Az akkori eseményeket feldolgozó Megszállás 1968 dokumentumfilmes projekt a „baráti” hadseregek katonáit, illetve a csehszlovák megszállás idején szerzett tapasztalataikat, gondolataikat és feladataikat mutatja be kollektív-szubjektív módon. A Piros rózsa című magyar részt Dombrovszky Linda rendezte.

Papp Gábor Zsigmond (Kémek a porfészekben, Ketten Párizs ellen) új filmjében, a Kettévált országban 20 közismert magyar művész – 10 jobboldali(nak mondott) és 10 balliberális(nak mondott) író, rendező, színész, zenész beszél a rendszerváltásról, és arról, hogy mi történt itt velünk az elmúlt 30 évben. Szereplők: Alföldi Róbert, Dörner György, Eperjes Károly, Fekete György, Fischer Ádám, Jankovics Marcell, Kerényi Imre, Koncz Zsuzsa, Konrád György, Máté Gábor, Medveczky Ádám, Mezey Katalin, Parti Nagy Lajos, Péterfy Gergely, Röhrig Géza, Sára Sándor, Spiró György, Szörényi Levente, Szőcs Géza, Tarr Béla.

A 15. VERZIÓ idén is közel hozza a távoli földrészeken élő embereket egyedülálló történetek formájában. A különféle gyereksorsokat négy film mutatja be a versenyprogramban. A figyelem csodája Fernand Melgar filmje, mely öt szellemi vagy fizikai fogyatékkal élő gyerek első iskolaévét követi egy különleges svájci intézményben, ahol megélhetik azt a szabadságot és biztonságot, ami minden gyereket meg kellene, hogy illessen.

Alicia évek óta arra vár, hogy végre örökbefogadják. A holland rendező, Maasja Ooms a 2017-es IDFA zsűrijének különdíját kapta filmjéért, mely egy árvaházban játszódó négyéves érzelmi hullámvasutat mutat be.

Alisa Kovalenko ukrán-francia-lengyel koprodukciója, a Hazai pályán egy profi sportolói karrierről álmodó lányról, Alináról szól, aki tehetségesen futballozik. Amikor testvérei pótmamájává is kell válnia, kényszerválasztás elé kerül.

A versenyprogramban szerepel az Európai Filmdíjra jelölt Srbenka is, a horvát Nebojša Slijepčević filmje is. A mű egy szerb lány 1991-es, zágrábi meggyilkolásáról szóló avantgárd színházi darab próbáit mutatja meg, melyek terápiaként kezdenek működni, de a 12 éves színésznő, Nina úgy érzi, mintha a háború sosem ért volna véget.

A fesztivál programjairól Gyureskó Enikő programkoordinátorral beszélgettünk:

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email