22_03_29_erdmost_nincskep

Még a közönség is táncolt a Horvát Nemzetiségi Napon

22_03_29_erdmost_nincskep

Még a közönség is táncolt a Horvát Nemzetiségi Napon

Az Érdi Horvát Önkormányzat ismét megszervezte a nemzetiségi napot, melyen számos tánccsoport és énekkar mutatta be produkcióját. A népviseleteket is megmutatták a közönségnek, ezzel is megőrizve a helyi rác hagyományokat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Rác sétával indult a szombati Horvát Nemzetiségi Nap programja – a Balkán Hív egyesület szervezésében érkeztek Érdre budapestiek és kalocsaiak egyaránt, hogy megismerjék az érdi rác hagyományokat. A sétán megmutatták a csoportnak Érd-Ófalut, a Kastély-dombot, a Minaretet és a Szent Mihály-templomot. 

– A túravezető számos érdekességet mesélt el a csoportnak arról, hogy milyen élő nyomai, hagyományai vannak itt a rác kisebbségnek. A Balkán Hív Egyesület fő céljai közé tartozik, hogy a magyarországi kisebbségeket felkeresse, megtudja, hogyan éltek itt régen, illetve hogyan élnek ma. Érden is létezik egy rác kisebbség, de az egyesületünk szervezett már túrát többek között Szentendrére is, ahol a szerb hagyományokat ismerhettük meg – mondta el Urbán Csilla, a Balkán Hív Egyesület egyik tagja.

A délutáni programon Szilágyi Józseftől, az érdi, ercsi, tököli rácok kutatójától megtudhattuk, hogy már az 1600-as évek elején éltek rácok Érden, akik akkor sokféle megnevezést kaptak.

– Volt, amikor bunyevácnak, sokácnak, illérnek nevezték itt őket, végül azonban mégis a rác elnevezés vált a leginkább dominánssá. Olyan sajátos nyelvjárást és kultúrkört alakítottak itt ki, ami megkülönbözteti őket a többi magyarországi horvát közösségtől. Ezeket a hagyományokat a mai napig ápoljuk – emelte ki előadásában Szilágyi József.

Az eseményen fellépett a Ljubičica horvát női kórus, a Gradišće Horvát Kulturális Egyesület, a Jorgovani rác kórus Ercsiből, a Zorica tánccsoport Ercsiből, a Tököli Rác Férfi Kórus, a Tököli „Komsije” Népdalkör, az Érdi „Igraj kolo” Tánccsoport, valamint a Kolo zenekar Tökölről. 

– Nem először rendezzük meg ezt a programot, és mindig nagy öröm számunkra azt látni, hogy ennyi nemzetiség gyűlik össze egy jó hangulatú találkozóra – mondta el ünnepi beszédében Simó Károly alpolgármester.

A nemzetiségi csoportok fellépését követően a program élőzenés táncházzal zárult, melyen az egész közönséget megtáncoltatták. 

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email