22_03_29_erdmost_nincskep

Vége a szemét ellen vívott szélmalomharcnak

22_03_29_erdmost_nincskep

Vége a szemét ellen vívott szélmalomharcnak

Egy tucatnyi lelkes parkvárosi, élükön a Környezetvédő Egyesülettel és az Érdi Polgári Természetőrséggel, kitakarította szombaton délelőtt a Natura 2000-es természetvédelmi területet az Érd-sóskúti fennsíkon, ott, ahonnan nyáron is már egyszer eltüntették a szeméthalmokat. Jó hír számukra és minden parkvárosinak, illetve azoknak, akik úgy gondolják, hogy egy természetvédelmi területen a természet (köztük egy tucat védett fajjal) legyen az úr, de rossz hír azoknak, akik eddig ezt a zónát arra használták, hogy megszabaduljanak az építési hulladékaiktól: a jövő héten intézkedik az Érdi Polgárőrség, hogy ne lehessen többé ide kocsival vagy teherautóval behajtani.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Valakik egész eddig úgy gondolták, a parkvárosi Natura 2000-es természetvédelmi terület kiváló terep arra, hogy megszabaduljanak nemcsak a sittől, wc csészéktől és egyéb építési hulladékuktól, hanem az építkezéseken fogyasztott italok, ételek palackjaitól, dobozaitól. Egyszóval minden szeméttől, amit az építkezéseken termeltek.

Dr. Palkó Zsolték egy tucat polgári természetőrrel és a Környezetvédő Egyesület tagjaival olyan lelkesen szedik a szemetet szombat délelőtt, mintha a hosszú hétvégén nem is lenne más dolguk. Pedig közben iszonyú bűzt is árasztanak magukból ezek a szeméthalmok, amiből a lelkes kis csapat 100 szemetes zsákot tölt meg. Amikor az Érdi Polgári Természetőrség vezetőjét és a Környezetvédő Egyesület elnökét kérdezem, azt mondja, ez – mármint a mocsok és a bűz – annyira borzasztó, hogy ezt csak így, lelkesedéssel érdemes és lehet csinálni. Bízva abban, hogy ennek egyszer vége lesz, és egyszer majd úgy lehet ezen a tájon végigsétálni a családdal, vagy kocogni a barátokkal, hogy nem kell minden kanyarban és bokornál kerülgetni a szeméthalmokat.

Szombaton annak a területnek a nagy részét tisztították meg, amit a digitális szeméttérképpel már előzetesen felmért az Érdi Polgári Természetőrség – azon belül is dr. Palkó Zsolt és Préger Lajos. Majd szeretnének továbbhaladni, de nagyon fontos lenne a megelőzés: azaz, hogy elmenjen a kedve az építkezőknek és mindenkinek attól, hogy szeméttelepnek használja a természetvédelmi területet.

„Fontos, hogy ne ezt lássuk, amikor kijövünk ide kirándulni vagy biciklizni  a gyerekekkel. Rendszeresen, a várostakarításkor is, a TeSzedd! akcióin is részt szoktunk venni. Újra és újra kitakarítjuk ezt a környéket, aztán nagyon elkeserítő látni, hogy valakik jönnek és újra lerakják, mindenféle lelkiismeret nélkül a szemetüket. Összefogással tudjuk csak megelőzni az újabb szeméthalmok kialakulását. Érd legyen egy virágzó kertváros és ne szemétlerakó! Gyerekek is szép számmal vettek részt az akcióban, nekem is három gyerekem van, akik szintén itt vannak. Éppen ez a legfontosabb a megelőzésben: ezáltal a gyerekeink nem úgy fognak gondolkodni,  ha felnőnek majd. Jó lenne az iskolai közösségeket is bevonni ezekbe az akciókba, hogy a gyerekek már iskoláskorban megtanulhassák ezt”, nyilatkozta kérdésünkre Takács Éva, parkvárosi lakó, a Környezetvédelmi Bizottság tagja.

Macsotay Tibor, az Érdi Polgárőrség vezetője pedig jó hírrel szolgált: „A város támogatásával az ÉKFI már meg is rendelte azokat a betontömböket, amivel le tudjuk zárni ezt a területet az Esztergályos és Faragó utca sarkán, illetve a Zengő és a Sóskúti út kereszteződésénél. Tehát elkezdjük módszeresen kiszorítani Parkvárosból a szemetelőket, hogy előbb-utóbb eljussanak a Sas utca 2-be, mert azzal a lendülettel, amivel idehordják a szemetüket, elvihetnék azt a hulladékudvarba is. Sőt! Felhívnám a szemetelők figyelmét, hogy az útlezárásokkal együtt vadkamerákat fogunk kihelyezni, amelyek segítségével azonosítani tudjuk majd őket, és súlyos bírságokra számíthatnak.”

Az Érdi Polgárőrség vezetője hozzátette, bár az idén elmaradt a TeSzedd!, jövőre megrendezésre kerül, valószínűleg március közepén. De, ha az előzőekben ismertetett valamennyi megelőző intézkedés sikeres lesz, bízzunk benne, hogy az Érd-sóskúti fennsíkon már csak kirándulni és kocogni járó embereket lehet majd látni, nem pedig szemétszedőket.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email