22_03_29_erdmost_nincskep

Az Angolai Köztársaság budapesti nagykövete is Érdre látogatott

22_03_29_erdmost_nincskep

Az Angolai Köztársaság budapesti nagykövete is Érdre látogatott

A Magyar Földrajzi Múzeumban tartottak konferenciát Magyar László Afrika-kutató, felfedező születésének 200. évfordulója alkalmából. A konferencián részt vett az Angolai Köztársaság budapesti nagykövete, Lizeth Pena, valamint az angolai külügyminisztérium munkatársai is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Magyar László születésének 200. évfordulójára hívták fel a figyelmet a Magyar Földrajzi Múzeum konferenciáján. Az Afrika-kutató tevékenysége méltán megérdemli a tiszteletet és az utókor megbecsülését. Afrika első, tudományos felkészültségű magyar feltáró, felfedező utazója volt, akinek az életműve jelentős elismerést váltott ki Portugáliában, Nagy-Britanniában, de német földön is. Az elmúlt évek során számos tudományág képviselői kutatták azt az életművet, amit ő az utókorra hagyott, amely egy szellemi kincsesbánya, hiszen a néprajz, a geográfia, a történettudomány és a földtan, de az antropológia és a nyelvészet is sokat köszönhet neki.

– Dél-Nyugat-Afrika felfedező-utazójaként olyan új területeket járt be, amelyeket előtte fehér ember alig, vagy egyáltalán nem érintett. Megelőzte a portugál kutatókat, és méltán vethető össze a tevékenysége a leghíresebb felfedezők életművével. A konferencia célja az volt, hogy minél átfogóbb, teljességre törekvő képet adjunk egy olyan tudósról, akinek a hagyatéka mondhatnám azt, hogy ma is kimeríthetetlen – mondta el Dr. Kubassek János, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója a konferencia után.

Az eseményen jeles személyiségek is részt vettek, többek között eljött Monsignore Germano Penemonte vatikáni diplomata, aki Ovambo föld bemutatásával hozta közel ezt a távoli világot. De emellett tiszteletét tette a konferencián Lizeth Pena, az Angolai Köztársaság nagykövete, aki súlyt adott az eseménynek és nagyon fontos információkat közölt arról az országról, amely ma Afrika egyik vezető, és legdinamikusabban fejlődő térsége.

– Ez az első alkalom, hogy itt járok Érden, nem gondoltam, hogy Budapesthez ennyire közel egy ilyen vendégszerető város van. Tudományos előadást most nem tartottam, hiszen nem vagyok szakértője a témának, de mivel ez egy fontos kulturális esemény országaink között, ezért egy olyan üzenetet hoztam, amelyben köszöntöttük ennek a konferenciának a megtartását – mondta el Lizeth Pena, aki az Angolai Köztársaság budapesti nagykövete már több éve, és aki nagyon szereti ezt a posztot, és már sok hasznos dolgot tudott a két ország érdekében megvalósítani. 

Lizeth Pena beszédében kiemelte azt is, hogy ez a konferencia jó lehetőség arra, hogy a két nemzet együtt ünnepelje azt az együttműködést, amelyet kétszáz éve Magyar László kezdeményezett. A tudományos programon részt vett Dr. Gulyás András nyugalmazott nagykövet, a Magyar László Emlékbizottság képviselője, valamint Magyar László leszármazottai is, akik ma is őrzik az Afrika-kutató hagyatékát. 

További cikkeink

További cikkeink

Szociális Gondozó Központ Házi Segítségnyújtás pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében gondozó munkakör/feladatkör betöltésére.
A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében gondozó/ápoló munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email