22_03_29_erdmost_nincskep

A nyilvános szoptatásról beszélgettek Érden

22_03_29_erdmost_nincskep

A nyilvános szoptatásról beszélgettek Érden

Érd is csatlakozott a Szoptass szabadon országos rendezvényhez, amely a nyilvános szoptatás természetességére hívja fel a figyelmet. Az édesanyák az új Parkvárosi Közösségi Házban közösen szoptatták meg gyermeküket október első szombatján.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A közös szoptatást követően az anyukáknak lehetőségük nyílt megbeszélni tapasztalataikat a nyilvános szoptatásról és hordozó eszközöket is mutattak egymásnak, melyek segítségével diszkréten tudják szoptatni gyermeküket akár séta közben is.

– Nem kell speciális eszközöket vásárolni, egy szimpla hordozó is hasznos lehet szoptatás során, nyugodtan bízzuk a fantáziánkra, hogy hogy szeretnénk úgy szoptatni a hordozó eszközben, hogy az minél intimebb legyen. Alkalmasak erre a rugalmas kendők, a hosszú szövetkendők, a karikás kendők és csatos hordozók mindegyike, amelyik nem merev és nincs plusz elválasztó az anya teste és a kisbaba között – mondta el Katona Mariann hordozási tanácsadó az eseményen.

Dr. Kun Judit, orvos, IBCLC laktációs szaktanácsadó, a Szoptass szabadon érdi rendezvény egyik szervezője kiemelte, hogy a rendezvény egyik célkitűzése a nyilvános helyen történő szoptatás elfogadtatása a társadalommal. Ugyanis még mindig furcsán néznek azokra az édesanyákra, akik mások előtt szoptatják gyermeküket, pedig egy teljesen természetes dologról van szó, ami közelebb hozza az anyukát és a kisbabát. Kun Judit arról is beszélt, hogy Érden is számos laktációs szaktanácsadót lehet találni, de az Érdi Anyatej Klub rendezvényeire is érdemes ellátogatni, ha valakinek kérdése van vagy segítséget szeretne kérni.

– A mai világban inkább bátorság kell hozzá, hogy nyilvánosan szoptassunk, hiszen mi nem így nevelkedtünk, nem ezt láttuk, sokan egyáltalán nem láttuk azt, hogy egy édesanya hogyan gondozza, táplálja a gyermekét. Mi elmentünk óvodába, iskolába, az édesanyák pedig nagyon korán bölcsődébe adták gyermeküket, nem láttuk, hogyan kell gondozni egy gyereket. Szerintem érdemes tehát összeszedni a bátorságunkat ehhez, mert sokkal könnyebb így az élet – mondta el Babcsányi Judit négy gyermekes anyuka, aki első gyermeke születésénél még félve állt ehhez a kérdéshez, később azonban rájött, hogy egyszerűen nem lehet otthon hagyni a gyermeket, amíg az anyukának dolga akad, mert ez nagy stressz mindkettőjüknek. 

A kezdeményezés hatására egyre inkább elfogadottá válik a nyilvános szoptatás, de a szervezők célja természetesen az, hogy az édesanyák is bátrabbak legyenek és bárhol természetessé váljon ez az intim kapcsolat édesanya és gyermeke között.

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email