Bélyegkép

Idén is mesével tisztelegtek a gyerekek Benedek Elek születésnapján

A nagy meseíró születésnapján tartjuk a Magyar Népmese napját, melyen immár hagyomány, hogy a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában megrendezik a Katyika meg Matyika országos mesemondó versenyt. Tavaly óta Elek apó szobra is az iskola belső udvarán áll, ahol idén is koszorút helyeztek el a diákok.

A mesemondó versenyt 12 éve indította el Nagyné Balázs Gabriella, az iskola egyik tanára, Kóka Rozália, Magyar Örökség-díjas mesemondó pedig fővédnökként vesz részt a programon. Az országos versenyre idén 4 érdi iskolából neveztek diákok, de ezen túl Érden kívüli iskolákból is érkeztek diákok, hogy összemérjék mesemondó tudásukat.

– Én A vénasszony és a halál című magyar népmesével készültem a versenyre. Immár 12. alkalommal vagyok itt, első osztálytól kezdve veszek részt ezen a mesemondó versenyen. Nagyon sajnálom, hogy hamarosan itt kell hagynom a kedvenc versenyemet és iskolámat is – mondta el Oláh Levente, Kőrösis diák.

Az idei évben nagy örömmel fogadta el a meghívást Benedek Elek egyik leszármazottja, Benedek Enikő is, aki nagy megtiszteltetésnek vette, hogy üknagyapja testvérének szobrot is állítottak tavaly az iskolában. 

– Az én gyerekkoromban nagyon fontos volt a mesekönyv. A ’70-es években Erdélyben nem volt internet, de a televízióban sem voltak olyan műsorok, amik egy gyereknek érdekfeszítőek lettek volna. Hála Elek apónak, mi is a mesén nőttünk fel. Szerencsére ma is fontos szerepe van a mesének, ugyanis szeretetre tanítja a gyerekeket, és ha Elek apó történeteit nézzük, akkor bizony a hazaszeretet is fontos szerepet kap – mondta el meghatódva Elek Enikő, aki egy koszorút is hozott a szoborhoz.

Kóka Rozália mesemondó arra emlékezett vissza, hogy korábban is inkább az általános iskolások vettek részt a versenyen, de mindig nyitottak voltak középiskolások jelentkezésére is, sőt, volt olyan év, amikor felnőttek is mondtak mesét. 

– Nem telik el esztendő úgy, hogy ne vegyek részt ezeken a programokon. Csodálatos, fontos és egy ilyen ügy mellé oda kell állni. Ez a verseny ráirányítja a figyelmet a magyar népmesékre. Amikor a gyerekeknek lehetőségük nyílik arra, hogy megtanuljanak egy mesét, kiálljanak egy pódiumra a társaik elé, akkor sokkal több gyerekhez jut el a mesemondás szeretete – emelte ki Kóka Rozália, aki maga is a mese bűvöletében él már gyermekkora óta.

További cikkeink

További cikkeink

Sífutás, úszás, labdarúgás és röplabda. Ezek a témák várják Önöket az Érd FM 101.3 hétvégi sportműsorában, a Playoff-ban.

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email