Bélyegkép

Bejegyezték az érdi zsidó hitközséget

Hidasi Endre, a Dunamenti Zsidó Kulturális Egyesület elnöke sajtótájékoztatót tartott szeptember 18-án a Polgárok Háza előtt, ahol bejelentette: Buda Környéki Zsidó Hitközség néven bejegyezték az Érden alakult zsidó hitközséget.

A Hitközség célja, hogy Diósd, Százhalombatta, Ercsi és Érd térségében lehetőséget és keretet adjon a vallásos érzületű polgároknak hitük gyakorlására. A DUZSIKE természetesen a továbbiakban is folytatja munkáját: már szervezés alatt van a következő auschwitzi emléktúra, melyet 2019 áprilisában tartanak meg és melyre egyre több iskolából jelentkeznek diákok, főként a történelem iránt érdeklődők. 

Hidasi Endre hangsúlyozta, hogy a Dunamenti Zsidó Kulturális Egyesület nem vallási alapon szerveződött. 
– Ez egy olyan egyesület, amely a hagyományokat, a kultúrát tartja szem előtt és legfőbb tevékenységét annak szenteli, hogy a Holokausztról, mint a nemzet egyik legnagyobb tragédiájáról folyamatosan megemlékezést tartson. A Buda Környéki Zsidó Hitközség viszont kimondottan és kizárólag vallási célból alakult azok számára, akik a hitüket akarják megélni.

A DUZSIKE elnöke a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy elindítanak egy kulturális programsorozatot, melyet kéthavonta szeretnének megtartani. Ezeken az alkalmakon meghívott vendégek foglalkoznak majd a zsidósághoz köthető irodalommal. A programsorozat első vendége Dr. Pelle János történész, holokauszt kutató lesz, az első eseményt szeptember 25-én, kedden, 18 órától tartják a Mária utcában, melyre mindenkit szeretettel várnak.

További cikkeink

További cikkeink

Útjavítás, fűnyírás közműépítés – ezeket a munkákat végzik szerdán az Érdi Közterület-fenntartó Intézmény munkatársai.

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email