Nyártól több műanyag eszközt kivonnak a forgalomból

2021. július 1-től változik a hulladékgazdálkodás szabályozása az Európai Unióban és ezzel együtt hazánkban is, ennek értelmében a műanyag fülpiszkálót, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat is kivonják a forgalomból.

Az egyszer használatos műanyagokról szóló kormányrendelet hazánkban is életbe lép július 1-től. Ennek célja a tárgyakból származó hulladék megelőzése és csökkentése. A magyar jogszabály – az uniós előírást túlteljesítve – kiterjed egyéb műanyag italtartó poharak és műanyag zacskók használatára is.

Baka Éva, az Italoskarton Egyesület ügyvezető igazgatója az Érd FM 101.3 Bundáskenyér című műsorában kifejtette, az eszközök forgalomból való kivonása azért jelentős változás, mert az Európai Unió teljes területén érvényes.

„Ezen kívül kisebb lépésekkel kell előre haladnunk” – emeli ki Baka Éva, hozzátéve, a magyar szabályozás értelmében hazánkban – az uniós előírással ellentétben – a műanyag poharakat is kivonják a forgalomból, míg a műanyag zacskókra komoly szabályozás fog vonatkozni.

Baka Éva szerint új megoldásokat kell kitalálni, így például megújuló erőforrásból készülő eszközöket kell gyártani.

„Az a lényeg, hogy az anyagokat ahányszor csak lehet, újrahasznosítsuk” – hangsúlyozza Baka Éva, megemlítve, már sok áruházban a nejlonzacskók helyett megjelentek az újrahasználható zacskók is.