22_03_29_erdmost_nincskep

Nyártól több műanyag eszközt kivonnak a forgalomból

22_03_29_erdmost_nincskep

Nyártól több műanyag eszközt kivonnak a forgalomból

2021. július 1-től változik a hulladékgazdálkodás szabályozása az Európai Unióban és ezzel együtt hazánkban is, ennek értelmében a műanyag fülpiszkálót, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat is kivonják a forgalomból.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az egyszer használatos műanyagokról szóló kormányrendelet hazánkban is életbe lép július 1-től. Ennek célja a tárgyakból származó hulladék megelőzése és csökkentése. A magyar jogszabály – az uniós előírást túlteljesítve – kiterjed egyéb műanyag italtartó poharak és műanyag zacskók használatára is.

Baka Éva, az Italoskarton Egyesület ügyvezető igazgatója az Érd FM 101.3 Bundáskenyér című műsorában kifejtette, az eszközök forgalomból való kivonása azért jelentős változás, mert az Európai Unió teljes területén érvényes.

„Ezen kívül kisebb lépésekkel kell előre haladnunk” – emeli ki Baka Éva, hozzátéve, a magyar szabályozás értelmében hazánkban – az uniós előírással ellentétben – a műanyag poharakat is kivonják a forgalomból, míg a műanyag zacskókra komoly szabályozás fog vonatkozni.

Baka Éva szerint új megoldásokat kell kitalálni, így például megújuló erőforrásból készülő eszközöket kell gyártani.

„Az a lényeg, hogy az anyagokat ahányszor csak lehet, újrahasznosítsuk” – hangsúlyozza Baka Éva, megemlítve, már sok áruházban a nejlonzacskók helyett megjelentek az újrahasználható zacskók is.


 

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email