22_03_29_erdmost_nincskep

A horvát magyar kapcsolatokat ünnepelték

22_03_29_erdmost_nincskep

A horvát magyar kapcsolatokat ünnepelték

Igazi örömünnep volt szombat délután a Szepes Gyula Művelődési Központban, ahol az Érdi Horvát Önkormányzat horvát-rác bált rendezett, melyre meghívta az Adria-parti Crikvenica és Selce elöljáróit, tánccsoportjait és fúvós bandáját is. A mulatságon mindenki táncra perdült, még a polgármester is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Érden többségében rác-horvát közösség él. Azok a leszármazottak, akiknek őseik a XIV.-XV. század idején a délszláv területekről a jobb megélhetés reményében, majd a török elől menekülve érkeztek kisebb-nagyobb csoportokban a Duna menti falvakba illetve a városokba, olykor ők maguk létesítettek falvakat néhány család letelepülése által. 

Volt, amikor bunyevácnak, sokácnak, illérnek nevezték itt őket, végül azonban mégis a rác elnevezés vált a leginkább dominánssá. Olyan sajátos nyelvjárást és kultúrkört alakítottak itt ki, ami megkülönbözteti őket a többi magyarországi horvát közösségtől, de ezeket a hagyományokat a mai napig ápolják. 

A rácbálon bemutatkozott az érdi Igraj Kolo tánccsoport, de felléptek Crikvenica és Selce  tánccsoportjai és fúvós bandája is. Délután ráadásul bemutatták tengerparti hagyományaikat a művelődési központ előtt. 

Csőzik László polgármester horvátul és magyarul köszöntötte a bálozókat, elmondta, hogy a város számára mindenkoron fontosak voltak a nemzetiségei, hogy hagyományaikat ápolni és őrizni tudják. Kiemelte, hogy eljött hozzánk a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete is, Mladen Andrlić, akivel jót beszélgettek, s egy lépéssel előrébb került így Érd ahhoz, hogy egyszer horvát testvérvárosa legyen. 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email