Egyszeri támogatás a Covid-sújtotta önfoglalkoztatóknak

A kormány egyszeri, 219 ezer forintos támogatást nyújt azoknak az önfoglalkoztatóknak, akik alkalmazott híján nem voltak jogosultak az ágazati bértámogatásra, de a veszélyhelyzeti korlátozásokkal érintett tevékenységek valamelyikét folytatták. A kérelem hamarosan letölthető lesz a munka.hu oldalon.

A garantált bérminimummal megegyező összeget, 219 ezer forintot kaphatnak azok z önfoglalkoztatók, amelyek a veszélyhelyzeti korlátozásokkal érintett 56 főtevékenység valamelyikét folytatják. Az egyszeri támogatás mintegy 100-120 ezer érintett – például fodrászok, kozmetikusok, idegenvezetők, előadóművészek és autósiskolai oktatók – számára könnyítheti meg az újraindulást.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleménye szerint az "Önfoglalkoztatók kompenzációs támogatásában" főként azok a kiskereskedelemben, turizmus-vendéglátásban, szálláshely-szolgáltatásban vagy szabadidő-ágazatokban tevékenykedő vállalkozók részesülhetnek, akik alkalmazottak híján nem tudtak ágazati bértámogatásra pályázni. Az egyszerűen kitölthető, egyoldalas kérelem hamarosan elérhető lesz a kormányzati honlapon és a munka.hu oldalon. Az igényléseket a járási hivatalok foglalkoztatási osztályaira lehet benyújtani a veszélyhelyzet megszűnéséig.
   

Forrás: MTI