Vitorlázás: Majthényiék tizennegyedszer világbajnokok

A Majthényi Szabolcs–Domokos András kettős nyerte a spanyolországi Alteában rendezett vitorlázó repülőhollandi-világbajnokságot – számolt be róla a Magyar Távirati Iroda. Az érdi Majthényi Szabolcs és társa tizennegyedik világbajnoki címét szerezte a hajóosztályban.

A magyar szövetség honlapja szerint a Spartacus VE párosa a megrendezett kilenc futamból hetet megnyert, kétszer pedig második lett, így óriási fölénnyel győzött.

A koronavírus-járvány miatt a tengerentúli vitorlázók nem utaztak el Európába, így ezúttal csupán hat nemzet 34 hajója indult a világbajnokságon, köztük öt magyar egység. Az ezüstérmes a német Kai Uwe Ludtke, Kai Schäfers páros lett, a bronzérmet a spanyol Francisco Martinez Torregrosa, Jose Luis Ruiz Giron kettős nyerte.

A magyar indulók közül Ziegler János és Czeizel Balázs a kilencedik, Süli András és Papp Dávid a 13., Tenke Péter és Polgár Csaba a 14., Gáborjáni Szabó Gábor és Pfeningberger András pedig a 19. lett.

Majthényi és Domokos idén éppen harminc éve versenyeznek együtt, és immár húsz világ- és Európa-bajnoki aranyérmük van. Első világbajnokságukat Adelaide-ben nyerték 1994-ben.

„Kisebb volt a mezőny a szokásosnál, de sok nagy ellenfelünk itt volt. A németekkel, a hollandokkal küzdöttünk a legtöbbet, de például a spanyol páros nagyon érezte a helyi viszonyokat” - nyilatkozta az érdi Majthényi Szabolcs. Hozzátette, a gyenge szelet óriási lökések kísérték, ezért nagyon nehéz és trükkös volt a hajóvezetés.

„Mi már tapasztaltunk ilyet, de akik például tavakról jöttek, azoknak nagyon nehéz lehetett ezekhez alkalmazkodni” - magyarázta. Megjegyezte, talán az egyik legnehezebb, fizikailag legkimerítőbb versenyük volt ez pályafutásuk során, mert a futamok a megszokott 45-50 perc helyett másfél-két órán keresztül tartottaka 30 fok feletti hőségben.