22_03_29_erdmost_nincskep

Úszás: Milákéknak még D-tervük is van

22_03_29_erdmost_nincskep

Úszás: Milákéknak még D-tervük is van

Adott egy világklasszis sportoló és egy mindenre felkészült mesteredző. Kettejük együttműködése az elmúlt években is gyümölcsözött, de a felnőtt országos bajnokságon megmutatták, érmekért utaznak a tokiói olimpiára.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Hat arany- és egy ezüstéremmel, 100 méter gyorson és 100 méter pillangón új országos csúccsal és 200 méter pillangón világ valaha volt második legjobb idejével zárta a Duna Arénában első alkalommal rendezett felnőtt úszó országos bajnokságot Milák Kristóf.

A Budapesti Honvéd SE jelenlegi, az Érdi Úszó Sport Kft. korábbi versenyzőjének azonban nem volt zökkenőmentes a felkészülése, hiszen 2020 őszén súlyos szövődményekkel esett át a koronavírus-fertőzésen. Mint mesteredzője, Selmeci Attila az erdmost.hu érdeklődésére kifejtette, a koronavírus-fertőzést elkapó sportolók négy hétig semmilyen intenzív gyakorlatot nem végezhetnek, ezért Milák eleinte alacsony intenzitású edzésekkel tudott visszatérni. Ez a decemberre halasztott kaposvári országos bajnokságon is meglátszott, de a fertőzés miatt az International Swimming League (ISL) versenyein sem tudott rajtkőre állni.

„Kaposváron kedvenc távján, 200 méter pillangón kikapott Kenderesi Tomitól, de ez teljesen érthető, hiszen nem edzett előtte, fizikálisan jelentősen legyengült”

– magyarázza Selmeci Attila, hozzátéve az ISL-sorozatból való kimaradás pszichésen is visszavetette Milákot, mert mint ahogy a mesteredző fogalmazott, „őt a versenyek motiválják a munkára.”

„Üresjáratnak találta ezt az egészet, amely decemberig így is ment. Féltettük is, hogy vajon januártól talpra tud-e állni ebből, de január elejére minden mutató azt bizonyította, hogy teljesen regenerálódott a betegségből”

– mondta Selmeci Attila, hozzáfűzve, hogy januárban épp ezért előbb Debrecenben, majd Kaposváron edzőtáboroztak 3-3 hetet.

„Volt egy külföldi, nizzai verseny, ahol már kezdett biztatóan úszni. Az országos bajnokságon elért eredményét viszont meglepetésnek tarhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, mert bár tudtam, hogy jobbat fog úszni, mint decemberben, én 200 pillangón 1:52,5-öt jósoltam, ami tekintélyt parancsoló” – fejtette ki Selmeci Attila, kitérve rá, hogy Miláknak is fontos volt, hogy megelőzze a világranglistát jelenleg vezető japán Daija Setót. Végül az előfutamban a világ valaha volt hatodik (akkor még ötödik) legjobb idejét úszta, a döntőben pedig csak az általa felállított világcsúcsot nem tudta felülmúlni az 1:51,40-es eredménnyel.

Selmeci Attila szerint bár a 200-on elért idejével Milák magasra tette a lécet az ellenfeleknek, 100-on is hasonlóan tett, hiszen itt 2017-es – világbajnoki ezüstérmet hozó – rekordját döntötte meg.

„A sikerek hátterében az áll, hogy január óta nem volt beteg, sérült és végig nagyon tisztességesen tudott edzeni, emellett látványosan kezd erősödni”

– emelte ki a mesteredző, kifejtve, a férfiak előbb 18-19 éves korban, majd 21-22 évesen is hasonló erősödésen mennek keresztül, ami Milák esetében is látványos.

„Kirobbanó erőben van, igazi férfierő, ami megmutatkozik benne”

– jegyzi meg, jelezve, Milák erősödése a sprintszámokban mutatkozott meg leginkább.

Milák állapotát pedig mi sem jelzi jobban, hogy bár a 200 pillén elért 1:51,40-es idejét még viszonylag az ob elején úszta, az utolsó nap, még 100 gyorson is képes volt új országos csúcsot úszni.

„Ha jól sikerül az utolsó, 16 hetes felkészülésünk – melyet húsvét hétfőn kezdünk el –, akkor bízom benne, hogy ennél is jobb formát fog mutatni az olimpián. Remélem, ez elegendő lesz ahhoz, hogy 200 méter pillangón győzni tudjon”

– húzta alá Selmeci Attila, aki szerint 100 pillangón már nem lesz ennyire egyszerű a helyzet, hiszen ott 0:49,5-tel vezeti a világranglistát az amerikai Caleb Dressel.

„Ha ezen az 50,47-en egy kicsit tudunk javítani, akár még a dobogóra is felférünk, ami óriási dolog lenne. Ez a két szám, amire fókuszálni kell”

– jegyzi meg a mesteredző.

„Én nagyon optimista vagyok. Remélem, Kristófot is feldobta fejben is, hogy ilyen sikeres tudott lenni és van értelme a közösen elvégzett munkánknak, hogy lássa, ennek kézzelfogható eredménye van, fejlődött, előrelépett, ami az olimpia előtt jó előjel”

– fogalmazott Milák edzője.

A hét egyéni számból hatot megnyerő, a hetedikben ezüstérmet szerző Milák eredményei esetén hangsúlyos, hogy az ob-t már az olimpia lebonyolítása szerint, délelőtti döntőkkel és délutáni előfutamokkal rendezték. Milák pedig a 200-on elért 1:51,40-es idejét délelőtt produkálta, pedig az úszók jellemzően délelőtt úsznak „gyengébb” időket.

„Ez nagyon fontos nála, mert

látszik, hogy nehezen kel fel a reggeli edzésekre, látszik, hogy kialvatlan és fáradt. Itt viszont délelőtt is csodálatosakat tudott úszni”

– bizakodott Selmeci Attila.

A tokiói ötkarikás játékok előtt májusban Budapesten tartják az Európa-bajnokságot, ahol Milák szeretne több számban is indulni, nem csak „biztonsági versenyt” vállal fő számaiban, mint ahogy azt majd az olimpián teszi.

„Az Európa-bajnokság a felkészülés féltávjánál, a hetedik héten lesz. Csúnyán fogalmazva arra fogjuk használni az Eb-t, hogy a felkészülését segítse. Nem fogunk rápihenni” – jegyzi meg Selmeci Attila, aki arról is beszámolt, hogy ha a helyzet engedi, akkor az Eb előtt 3 hetet Tenerifén edzőtáboroznak és csak 4 nappal a kontinensviadal előtt jönnek haza, de ha ez nem sikerül, akkor ismét Kaposváron készülnek.

„Nem az lesz a cél, hogy jobbat ússzon az Eb-n, mint az ob-n. Hibának tartanám, ha rápihennénk, mert azzal időt veszítenénk. Most sorozatterhelés lesz, sok számban fog indulni: 50, 100, 200 pillangón, 100, 200 és 400 gyorson, emellett a váltókban is indulhat, de ezt a szövetségi kapitány jelöli ki. Ez egy fárasztó hét lesz, de kíváncsian várom, hogy az edzőtábor után milyen eredményt tud elérni, mert itt már nagyon komoly ellenfelek lesznek” – mondta Selmeci Attila.

Aki arra a kérdésünkre, hogy mennyire vannak betáblázva a napjaik az olimpiáig azt mondta, az ötkarikás játékokig minden hétnek megvan a maga külön programja, jellegzetessége.

„Mindent előre elterveztünk. Ahogy idáig is volt sokszor,

most sem elegendő egy tervet készíteni, hanem B-, C-, sőt, D-tervet is kellett készíteni,

mert az élet úgy hozta, hogy az állandó járványhelyzet miatt mindig változtatni kellett. Most is úgy vagyunk, hogy

mindig van a fiókomban egy olyan B- vagy C-terv,

hogy ha például nem tudunk kimenni külföldre edzőtáborozni, akkor azonnal tudjunk reagálni.”

„Most különösen fontos a rugalmasság és az, hogy készüljünk a legrosszabbra, hogy a legrosszabb körülmények között is biztosítsuk a zökkenőmentes felkészülés feltételeit és valóban az olimpiára tudjunk koncentrálni”

– zárta szavait Selmeci Attila.

Március 31-én, szerdán Milák Kristóffal közlünk interjút az erdmost.hu-n.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email