Újjáépítenék a Szapáry-kastélyt

Állami, illetve uniós forrásból újjáépítené a város az 1971-ben lebontott Szapáry-kastélyt, ami a jövőben kulturális és turisztikai célokat szolgálhatna. Erről Csőzik László polgármester beszélt az Érdi Lengyel-Magyar Kulturális egyesület megemlékezésén.

Mohács közelgő 500-ik évfordulójára, 2026-ra újjáépítené a Szapáry-kastélyt, vagy legalább megmentené a megmaradt zegzugos pincerendszert, és rendbehozná a gazdatiszti házat az érdi városvezetés. 

A pincerendszer még megvan

A Szapáry-kastély rekonstrukciós projektjét áprilisban elküldték a Megyei Jogú Városok Szövetségének (amelyet a kormány kért fel az uniós támogatások hasznosításának terveire). Csőzik László közvetlenül a miniszterelnöknek is levelet írt, ismertetve a kastély múltját, és vázolva esetleges jövőjét.

A kastélyból mára semmi sem maradt

Az újraálmodott épület (amit a szerencsére fennmaradt tervek, dokumentumok alapján lehetne rekonstruálni) turisztikai és kulturális célokat egyaránt szolgálna, és emléket állítana a KALOT Népfőiskolának is. A gazdatiszti házban pedig (ami most lakatlanul áll) galériát rendeznének be.

A volt gazdatiszti ház

 

A miniszterelnöknek írt levélre egyelőre nem érkezett válasz, de a városvezetés bízik abban, hogy Mohács 500-ik évfordulóját már Érden ünnepelheti a nemzet.

 

Kiemelt fotó forrása: csukalib.hu