Újabb korcsoportra terjeszthetik ki a védőoltást

Amennyiben az Európai Gyógyszerügynökség megadja az engedélyt a Pfizer részére, a 12-15 évesekre is kiterjesztik a koronavírus elleni védőoltást. Kedden a Pfizer vakcinájából 334 ezer érkezik, ezt a pedagógusok oltására használják majd fel.

Május 10. után kezdődik a regisztrált 16-18 évesek oltása Pfizer-vakcinával - jelentette be a hétfői sajtótájékoztatóján Müller Cecília tisztifőorvos, hozzátéve: a Pfizer-BioNTech korábban az amerikai, nemrég pedig az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA) kezdeményezte oltóanyagának engedélyeztetését a 12-15 éveseknek is. Az engedély megadása után további korosztályra terjesztik ki az oltást Magyarországon is.

Az országos tisztifőorvos szólt arról is, hogy azok a pedagógusok, akik felügyelőtanárként dolgoznak a hétfőn elkezdődött érettségi vizsgákon, szombati napra kapnak behívót a második oltásra (függetlenül attól, hogy eredetileg hétközbanpra szólt). Ehhez a kedden érkező 334 450 adag Pfizer-vakcinát fogják felhasználni - tette hozzá.
    
Müller Cecília elmondta azt is, hogy a Janssen-vakcináját az oltóbuszokon használják, így a kistelepülésekre nem kell még egyszer visszatérniük a buszoknak, mivel ebből a vakcinából egy oltást adnak.

A védettségi igazolvánnyal kapcsolatban megismételte, hogy az Ügyfélkapu rendszerén keresztül lehet kérdezni, utánanézni, érdeklődni, vagy - időpontfoglalás nélkül - a kormányablakokban is segítenek az ügyfeleknek. Az Ügyfélkapun keresztül senki nem kap kártyát, de az ügyintéző utána tud annak nézni, "hol akadt el a kártya", illetve, hogy rögzítették-e az oltás tényét.

Müller Cecília elmondta azt is: ha valaki három hónapnál korábban szeretné megkapni az AstraZeneca-védőoltás második adagját, akkor ezt annál az oltópontnál (vagy háziorvosnál) kell jeleznie, ahol először beoltották.

Keddtől a Magyarországon élő, taj-számmal nem rendelkező külföldiek is regisztrálhatnak a védőoltásra.


    

Forrás: MTI