22_03_29_erdmost_nincskep

Szemünk fénye

22_03_29_erdmost_nincskep

Szemünk fénye

Beköszöntött a jó idő, sokat süt a nap, ilyenkor különösen fontos, hogy megfelelő napszemüveggel óvjuk szemünket a káros UV sugaraktól. Zimányi Géza optometrista, kontaktológus segítségével jártuk körbe a napszemüvegekkel és az UV-sugárzással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Szemünkre az egyik legnagyobb veszélyt kétségtelenül az UV-sugárzás jelenti. A szakember kiemelte, az UV-sugárzás kumulálódik, vagyis soha nem ürül ki a szervezetből. Az UV-sugárzásról azért is fontos beszélni, mert nem mindig délben a legerősebb. Ráadásul nemcsak nyáron érhetik káros sugarak a szemünket, télen is igen komoly lehet az UV sugárzás. „Az UV-sugárzás UVA, UVB és UVC tarhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgányokra bontható, ezek a szem különböző részeit károsíthatják. Ugyanakkor fontos is az UV-sugárzás, hiszen D-vitaminra, illetve egyáltalán arra, hogy napfény érje a szervezetünket, nagy szükségünk van. Ha valaki a vízparton egész nap napszemüvegben ücsörög, előfordulhat, hogy szépen lebarnul az arca, miközben a napszemüveg alatt világos marad a bőre. Egyes kontaktlencsegyártó cégek gondoltak erre, és 100 százalék UV-szűrést biztosító kontaktlencsét is gyártanak. „Így nem jut be a napfény a szembe, ezáltal nem okoz szürke hályogot vagy makuladegenerációt, vagy olyan gyulladásos folyamatokat, melyek később problémát jelenthetnek.”

Fontos kérdés, hol vásároljunk napszemüveget. Zimányi Géza szerint a kulcsszó: ellenőrzött helyen. Azok a pár ezer forintos termékek, melyek bizonyos üzletláncokban, drogériákban sorakoznak az állványokon, szűrnek ugyan UV-fényt, különben nem engedélyezték volna őket, kérdéses azonban az UV-szűrő erősségük, amit ránézésre nem lehet megállapítani. „Az UV-szűrő képesség ugyanis nem a lencse színéről ismerszik meg, hiszen ez egy nem látszódó, anyagába itatott technológia, ami idővel elöregszik. Míg a márkásabb szemüvegek, illetve lencsék hosszú évekig megtartják az UV-szűrő képességüket, az olcsóbbak viszont erre nem képesek”. Hogy egy napszemüveg mennyit bír, egy nyarat vagy esetleg több hónapot, az csak akkor derül ki, ha bevizsgáltatjuk egy optikában.

Nem mindenki tud vagy akar 20-25 ezer forintos napszemüveget venni, főleg, ha nem csak egyet szeretne hordani. Egy átlagos, jó minőségű szemüveg, ami nem polarizált, de UV-szűrést már tud, 10 000 Ft körül megvásárolható, ezek között már akadnak márkásak is.

Ma már könnyű helyzetben vannak azok is, akik kizárólag szemüveget hordanak, kontaktlencsét nem viselnek, de szeretnék szemüket napszemüveggel is védeni. Két évtizeddel ezelőtt még elképzelhetetlen volt, hogy olyan dioptriás napszemüveget gyártsanak, ami szinte teljesen úgy néz ki, mint egy hagyományos, hiszen korábban csak bizonyos keretekbe tudták belecsiszolni a dioptriás lencsét, és íves lencse szóba sem jöhetett. „Mi már hosszú-hosszú évek óta készítünk olyan dioptriás napszemüveget, amiről meg nem mondja az ember, hogy dioptriás, egészen addig, míg fel nem vette. Persze a piac is nagyon sokat fejlődött, vannak íves lencsék, tükrös bevonatokat is fel lehet vinni rá, tehát már egy az egyben úgy néz ki, mint egy hagyományos napszemüveg, és valóban nagyon szépek.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email