Rettegni nem szabad - Beszélgetés Rusvai Miklós virológussal

Nátha jellegű betegséggé zsugorodik ősztől a koronavírus, és az eddigi négy náthát okozó koronavírus mellé csatlakozik majd be ötödikként - erről Rusvai Miklós virológus beszélt az ÉrdFM 101,3 Bundáskenyér című műsorában.

Tünetmentesen, minden látható jel nélkül esik át a fertőzésen az, aki jó immunitással rendelkezik a koronavírussal szemben. Az Omikron gyengébb, a vakcinák és a korábbi fertőzés által szerzett immunitás pedig ez ellen is véd – így vélekedett az Omikronról Rusvai Miklós virológus a Bundáskenyér hétfői adásában, hozzátéve: az oltás nem a fertőzéstől, hanem a megbetegedéstől véd meg.

A szakember hangsúlyozta továbbá:

  • legteljesebb immunitás akkor jön létre, ha valaki beoltatja magát, majd ezt követően megfertőződik - a fertőzés következtében alakul ki ugyanis az úgynevezett nyálkahártya-immunitás. Az antitestes és a sejtes védelem vakcinázást követően is létrejön.
      
  • Negyedik oltásra is szükség lehet – ez attól függ, ki mennyire tartozik kockázati csoportba. Van, akinek célszerű minden szezon előtt beoltatnia magát.
     
  • A korábbi vírusváltozatok eltűnnek, ahogy a sikeresebb, szaporodóképes variánsok kiszorítják ezeket.
     
  • Rettegni nem szabad a koronavírustól - meg kell tanulnunk együtt élni vele. Ősztől várhatóan úgy kezelhetjük majd, mint a náthát.

A beszélgetést itt hallgathatják meg:

 

Archív fotó