22_03_29_erdmost_nincskep

Rangos elismerés Szigetvári Józsefnek

22_03_29_erdmost_nincskep

Rangos elismerés Szigetvári Józsefnek

Bessenyei György-díjban részesült Szigetvári József, a százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes alapítója, a Barátság Művelődési Központ igazgatója.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Hallgassa meg Ön is az Érd FM 101.3 interjúját Szigetvári Józseffel!


Az 1984- ben Érden elindult, majd 1985- től Százhalombattán és azóta is ott végzett munkám legnagyobb elismerése. Köszönöm Százhalombatta mindenkori vezetőinek, hogy lehetőséget adtak, a legőrültebb ötleteimet is támogatták. Köszönöm a Forrás minden táncosának, és a Barátság Kulturális Központban dolgozó barátaimnak, hogy velem jöttetek, hogy támogattatok, és hogy türelmesek vagytok. Köszönöm a város lakóinak, hogy szolgálhahttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg Százhalombattát. Köszönöm a jó Istennek, hogy vigyáz rám, mindenért hálás vagyok!” – írta Szigetvári József.

A Csokonai-díjas Forrás Néptáncegyüttes 1984-ben alakult meg Érden a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban; tagjai az ott tanuló diákok voltak. 1985 ősze óta működik Százhalombattán, ahol az éppen felépült művelődési központ adott otthont a csoportnak. Az eltelt évek alatt meghatározó része lett a százhalombattai kulturális életnek. Működésével új hagyományok teremtődtek. Meghonosodott és népszerűvé vált a népművészet. Sajátos közösség alakult ki az együttes körül, amely kör folyamatosan bővül a táncosokhoz kötődő rendezvények által, ilyenek pl. a Summerfest, a Forrás Bál, a százhalombattai kultúráért rendezvénysorozat, a forrásos műsorok. A Forrás Néptáncegyüttes a Pest Megyei Kormányhivatal által nyilvántartott előadó-művészeti szervezetek közé sorolható, működését tekintve pedig Független Színházzá alakult 2020-ban – olvasható az együttes honlapján.

Az elismerés azoknak a népművelőknek adományozható állami kitüntetés, akik kiemelkedő közművelődési tevékenységet folytatnak. A díjat évente, augusztus 20-án, hat személy kaphatja. A kitüntetett adományozást igazoló okiratot és érmet kap. Az érem kerek alakú, bronzból készült, átmérője 90, vastagsága 9 milliméter. Az érem Vígh Tamás szobrászművész alkotása, első oldalán középen Bessenyei György domború arcképe, fölötte a BESSENYEI GYÖRGY-DÍJ félkörívű felirat helyezkedik el. Hátoldalát „A közművelődésért” felirat díszíti. Bessenyei György császári testőrtiszt, költő, a magyar felvilágosodás egyik meghatározó egyénisége.
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email