22_03_29_erdmost_nincskep

Oltás után is maszkviselés

22_03_29_erdmost_nincskep

Oltás után is maszkviselés

Miért fertőződik meg valaki oltás után? Miért kell hordani a maszkot, ha már megkaptuk a vakcinát? Mikor válik védetté az, aki már oltakozott? Megannyi kérdés, melyekre sokan még mindig keresik a választ.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy az oltást követő napokban még nem alakul ki megfelelő védettség, sokan mégis éppen azért kerülnek kórházba, mert az oltást követő 1-2 hétben már védettnek tekintik magukat. „Az első oltás után legalább két hét szükséges ahhoz, hogy megjelenjen az ellenanyag, ami védelmet biztosít. Ez még akkor is csak az ellenanyag 30-40 százaléka. Arra elég ez, hogyha kórházba is kell mennünk, ne kerüljünk intenzív osztályra vagy lélegeztető gépre” – fogalmazott dr. Berzéki Ferenc, a Százhalom Egészségügyi Központ főigazgatója, aki szerint a második oltást követő egy hét múlva emelkedik az ellenanyag arra a szintre, amit a gyógyszergyártók is előírnak.

„Az első két hét során az oltott és az oltatlan ember szervezete között nincs különbség”- fogalmazott Rusvai Miklós virológus, majd hozzátette, hogy a harmadik héttől lehet már részleges immunitásra számítani. A két adagos vakcináknál a második adag után 10 nappal alakul ki a teljes védettség.

„A maszkviselést nem szabad abbahagyni az oltás után sem, a fertőzés elleni küzdelmet ugyanúgy folytatni kell. Különösen nem szabad abbahagyni az első oltást követően, hiszen akkor még nem lesz védett az ember” – vallja dr. Varga Dániel háziorvos is. Azt tapasztalta, hogy valamennyi védettség már kialakul az első oltás után is, hiszen a páciensei között is voltak olyan krónikus betegek, akik az első oltást követően fertőződtek meg, de nem kerültek kórházba, le tudták gyűrni a fertőzést otthoni körülmények között. „Az is fontos, hogy az első oltás után még jobban kell vigyázni, mert ha megfertőződik valaki, nem tudjuk beadni a második oltást.”

Rusvai Miklós szerint annak a valószínűsége, hogy oltott ember fertőzzön, nagyon kicsi, hiszen bennük a vírus termelődése töredéke annak, ami azoknál termelődik, akik oltatlanul fertőződnek meg. „Pfizer és a Moderna esetén a teljes védettség kialakulása után megfertőződő embereknél nem mutatható ki fertőzőképes vírus. Ezek az emberek valószínűleg meg sem fertőződnek, nemhogy tovább adnák a vírust, így a vírus terjesztésében a vakcinázottak minimális szerepet játszanak, ennek inkább csak elméleti lehetősége van.” Mint mondta, februárban oltották be, de azóta is hordja a maszkot, hogy példát mutasson azoknak, akik még nincsenek oltva, és mert jelenleg ez az előírás.

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email