A németországi katasztrófa következményei a vártnál is komolyabbak lehetnek

A németországi áradások közvetlen gazdasági hatása ugyan kezelhető, ám hosszabb távon komoly változásokat indukálhat, nem csak ezen a területen, de politikai, társadalmi téren is, mondta el az Érd FM 101.3 reggeli műsorában Vizler András, Langsurban élő újságíró.

Mint ismert, heves esőzések miatt kialakult villámárvizek teljes falvakat sodortak el. Emberek százai vesztették el otthonaikat és egyre több a halálos áldozatok száma is.A katasztrófa németországi halálos áldozatainak számát még mindig nem lehet tudni pontosan, mert a hatóságok továbbra is nagy erőkkel kutatnak az eltűntek után. Az viszont egyre biztosabbnak látszik, hogy nem kellett volna ennyi áldozatot szednie az árvíznek.

Vizler András, Langsurban élő újságíró a Bundáskenyérben mesélt a katasztrófa közvetlen környezetéből.

Közben a páratlanul súlyos németországi árvizek után a koronajárvány fellángolásától tartanak az érintett területeken. A hatóságok gyors, tömeges oltásokra készülnek, mivel az ideiglenes szálláshelyeken és a mentési, romeltakarítási munkákban rengetegen vannak együtt, szűk helyen, így megnőtt a fertőzési veszély. Az árvizek eddig 160 életet követeltek és egyre élesebb bírálatok érik a katasztrófa-védelmet. Mint kiderült, a meteorológiai szolgálat napokkal korábban jelezte a várható, nagy csapadékot, de az illetékes hatóságok nem figyelmeztették a lakosságot. Többek között azért, mert nem működtek az előírt jelzőberendezések, szirénák, sem a katasztrófavédelem külön, országos mobil-hálózata.