22_03_29_erdmost_nincskep

Nem szabad, hogy a koronavírus miatt felerősödjenek az előítéletek

22_03_29_erdmost_nincskep

Nem szabad, hogy a koronavírus miatt felerősödjenek az előítéletek

A helyi kínai éttermek aggódva figyelik a koronavírussal kapcsolatos híreket, a halálos áldozatok egyre növekvő száma mellett az is aggasztja az itt élő kínaiakat, ahogy felfokozódott a Kínával és a kínai emberekkel kapcsolatos előítéletesség.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A pánik erős kifejezés, de azt elmondhatjuk, hogy a Kínában felbukkant új kórokozó, a Vuhan-koronavírus miatt erős aggodalom lett úrrá a világ lakosságán, és jól láthatóan a kormányok, egészségügyi és tudományos szervezetek is komolyan veszik a fenyegetést. 

Dr. Varga Dániel háziorvos az ÉrdMost-nak elmondta: az új vírus elődje egy ázsiai denevérfajban található, innen jutott egy eddig ismeretlen közti gazdába, majd emberbe, és kialakult az emberről emberre terjedő változata. Tüdőgyulladáshoz hasonló tünetekkel jár, az esetleges halált többszervi leállás okozza, és elsősorban beteg, idős, legyengült szervezetre lehet végzetes.

Hozzátette: a várható halálozási arányt azonban rendkívül nehéz megbecsülni, hiszen az első betegek közül sok százan még kórházban fekszenek, ezen esetek kimenetele alapján lehet majd pontos arányt mondani. Az viszont már most látszik, hogy a Vuhan-koronavírus más, keményebb, mint a 2003-as SARS-járvány volt, és nem az esetleges halálozások miatt.

Mennyire kell félnünk Magyarországon?
Ami hazánkat illeti, a gyors diagnosztikán, az esetek elszigetelésén áll vagy bukik minden. Minél hamarabb felfedezzük a behurcolt eseteket, legyen terv arra, mit kezdünk a járvánnyal érintett területeken, a betegeket el tudjuk szigetelni, a potenciálisan „szuperhordozóvá” váló egészségügyi dolgozókat és a kórházban fekvő többi beteget meg tudjuk védeni – magyarázta a diósdi háziorvos.

Dr. Varga Dániel arra kérdésre, hogy kell-e ignorálnunk a helyi kínai üzleteket és éttermeket, határozottan nemmel válaszolt, vagyis jelen állás szerint itthon nem kell lezárt városoktól, tömeges megbetegedésektől tartanunk. 


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email