"Nem ezt érdemelné a város"

Három helyszínen, a Molnár utcában, a 6-os útnál és a Kakukk-hegyen szedtek szemetet szombaton a horgászok és a hozzájuk csatlakozó önkéntesek. Ez volt a civil várostakarítás harmadik, utolsó állomása, de a munka még nem ért véget: kamerákat is felszerelnek, hogy megóvják a megtisztított részeket.

Három hétvégén át takarított a város különböző pontjain három civil szervezet. A környezetvédők, a nagycsaládosok és a Horgászegyesület az  Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) "Takarítsuk ki az országot" elnevezésű pályázatán mintegy öt-ötmillió forintot nyert erre a célra. A forrást nemcsak a szennyezett területek megtisztítására, hanem megóvására is fordítják: lesz, ahol betonelemeket, lesz, ahol vadkamerákat szerelnek fel, hogy megakadályozzák a szemét "újratermelődését".

Így nézett ki a 6-os úthoz közeli helyszín szerdán, illetve szombat délelőtt, miután a gép megkezdte a takarítást.

- Nem ezt érdemelné a város, hogy ezt csinálják vele - mondta a hetedikes Gergő, aki a 6-os út mentén takarított szombaton. Nagyon sok szemét volt itt, kézi erővel nem is bírták volna. A gép a nagyját összeszedte, az önkéntesek pedig az aljnövényzetet tisztították meg.

A Molnár utcában még rosszabb volt a helyzet, mert ott a meredek hegyoldalon nem tudták felhozni a hulladékot, legfeljebb csáklyával. Ide is gépi segítséget vártak a horgászok.