22_03_29_erdmost_nincskep

Kedden indul a Bundáskenyér, az ÉRD FM új ébresztő műsora!

22_03_29_erdmost_nincskep

Kedden indul a Bundáskenyér, az ÉRD FM új ébresztő műsora!

Érdnek tulajdonképpen van egy rádiója. Már hat éve. Tudták? És hallgatják? Nem? Pedig egy csomó lelkes ember, napról napra igyekszik hasznos információkkal, érdekes riportokkal és interjúkkal megtölteni az érdi étert. Április 14-én, kedden pedig elindítják új élő reggeli műsorukat, a Bundáskenyeret.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Szabikám, a pecabotot mindenképpen hozzad, arra fogjuk akasztani a bundáskenyeret!” Ez a mondat a világ bármely elmegyógyintézetében elhangozhatna, és senki sem kapná föl rá a fejét. Ám Érden, a koronavírus karantén harmadik hetében, egy napos péntek délelőtt legalább is gyanút kelt. Honnan van ezeknek bundáskenyerük? És miért mennek horgászni? Ha volna időnk, elmagyaráznánk, de… Voltaképpen van időnk. Másunk sincs. 

Érd Felső, Rántotta, Megindító

Azok, akik az Érd FM 101.3 reggeli műsorára, a Napos Oldalra ébrednek, hagyományosan Ölvedi Réka hangja ébreszti, immár évek óta. És persze Szabó Beáé, aki a helyi érdekű híreket dolgozza fel a Zónázóban, méghozzá professzionálisan. Vannak azonban olyan pillanatok, amikor elkerülhetetlen a változás. Ilyen például, ha új főnök érkezik a rádióhoz. Ráadásul egy olyan „csináljunk-valami-egészen-újat” féle, aki a fejébe vette, hogy az érdiek akár beszélgethetnének is a saját rádiójukkal. Így történt, hogy a stáb nekiállt kitalálni új műsorokat, köztük egy vadonatúj reggelit. 

Az új főnök (na jó, most már nyugodtan leírhatjuk, hogy Kövesdi Péternek hívják, és hogy ezt a teljesen elfogulatlan és távolságtartó cikket is ő jegyzi) élő műsort szeretett volna, olyat, amely elkíséri az érdieket a munkába, az iskolába, vagy ahová éppen tartanak reggelenként. Egy szórakoztató, de nem harsány műsort, amely elsősorban az érdiekhez szól: őket kérdezi ügyes-bajos dolgaikról, nekik ajánl programokat estére és a hétvégére, tőlük kérdezi meg, hogy érzik magukat, és nekik súgja meg, merre érdemes kerülni, ha időben be akarnak érni. Az új műsornak pedig legyen az a címe, hogy…. Na, mondjatok már egy jó címet! 

Jó címet találni fél siker. És rengeteg idő. A stáb két hét alatt csaknem ötven címötletet rágott meg és köpött ki. Íme néhány ígéretesebb: Érd felső, Mondd, kis kócos, Süss fel nap, Hangos kávé, Reggeliző, Bekapcsoló, Rántotta, Hajnalhasad, Megindító, Érdi ébresztő, Érdi kifli és Ébrenlét. A Bundáskenyér Urbán Szabi ötlete volt, talán azért, mert egy átvirrasztott éjszaka után pont erre vágyott. 

Ellentétek. Vonzzák? 

Új műsorhoz új férfi kell, és egy nő. Abban mindenki egyetértett, hogy a két műsorvezetős felállásban sokkal több a lehetőség, úgyhogy sürgősen keríteni kellett egy férfit. És egy nőt. Tudniillik Réka sajnos nem vállalta a feladatot (az ő élete nehezen lett volna megszervezhető az új felállásban). Ba-Nyilas Hajni viszont örömmel, feltéve, hogy nem Urbán Szabi lesz a párja. Na akkor ezt meg is beszéltük. Tehát: Hajni és Szabi csinálják a reggeli műsort! „Hajni és Szabi mint víz és olaj idomulnak egymáshoz, ami biztos garancia a műsorban is generálódó feszültségekre” – mondja Zsuffa Péter, az új műsor egyik ötletembere. Maga is érdi, foglalkozását tekintve fényfestő és DJ. Szerinte a két műsorvezető „remek feladatmegoldó, de Szabi hagyományosan a negatív-számtarhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgányban érzi otthon inkább magát. Nem véletlen, hogy a rendszámtáblája is ez: x-1<0 – mondja némi iróniával. — Azt gondolom, innentől nem lesz teljesen veszélytelen reggelente Érden bekapcsolni a rádiót. Sőt, már azt se javasolnám, hogy közel üljünk a hangszóróhoz.”
Urbán Szabolcs nem ismeretlen az Érd FM 101.3 hallgatóinak: egyrészt ő hallható délután, a rádió hazavezető műsorában, másrészt Kovács Gellérttel együtt készítik a méltán népszerű Filmszerészt. Nem ma kezdte a rádiózást, annak idején dolgozott a legendás Radio Caféban is. Ba-Nyilas Hajni 17 éves kora óta rádiózik, ráadásul éppen ezen a frekvencián kezdte annak idején. Kis kitérő után (a Sláger FM szerkesztője volt egy ideig) tért vissza Érdre. „Mindig óriási vágyam volt egy reggeli műsor, mert tudom, hogy az én napomat is meghatározza, ha egy olyan műsort hallgatok reggel, amelyik segíti az ébredésem. Akár információval, akár a jókedvvel. Örömmel vágok bele, remélem, hogy az érdiek és a környéken élők hamar megszeretik” – mondja. 

A két újdonsült reggeli műsorvezető kölcsönös csipkelődésekkel kezdte meg a közös munkát. Az Érdi Újság olvasói valószínűleg nem vennék jó néven, ha pontosan és részletesen leírnánk mindazt, ami az első stábértekezleteken elhangzott, de annyit elárulhatunk Hajni és Szabi nem fogadta egyformán kitörő örömmel azt a tényt, hogy a Bundáskenyérhez fotózás is tartozik. 

Maraton – meztelenül

És itt kanyarodunk vissza a cikk elején említett horgászbothoz. Tudniillik felmerült, hogy a fotózáshoz mindenki abba öltözzön, amiben a legjobban érzi magát. Szabi például a folyóparton, kezében egy bottal érzi jól magát és talán a mikrofon mellett. A fotózásról viszont azonnal kiderült, hogy nem az ő világa. „Nekem ez olyan, mintha meztelenül kellene maratont futnom – magyarázza. – Valószínűleg a torz testképem miatt. Mondjuk jelenleg a maratont se tudnám komoly egészségkárosodás nélkül lefutni. Talán ezért is szeretek rádióban dolgozni, hiszen ott nem lát senki, viszont verbálisan komfortosan érzem magam. A kép más műfaj. Szerencsére Hajnalka pont az én ellentétem: ő lubickol az ilyen öltözzünk ki, „bohóckodjunk” helyzetekben. Ez a kontraszt talán izgalmasan tud visszaköszönni a képeken.”
„Szeretem, hogy tök jó a humora és ő az az ember, akinek mindig mindere (is) van egy sztorija. A fotózás egyébként kábé két óra volt, én jól mulattam, Szabi morgása sem tudott kizökkenteni, amikor éppen egy nagy álmom teljesül” – nevet Hajni. 

Szabi utálja a fotózásokat, de rádiózni nagyon szeret. A Bundáskenyérben pedig leginkább azt szereti, hogy élő lesz. „Nekem a rádió varázsa az, amikor valami az adott pillanatban hangzik el, egyszer és megismételhetetlenül. Nyilván előre kitalált koncepció alapján szerkesztett műsorról beszélünk, de az igazi izgalom és fűszer az, amikor adás közben alakulnak a dolgok. Ettől is élő és izgalmas az egész. Szerencsére elég sok sztorim van, és a dumám is jó” – mondja a tőle megszokott szerénységgel.    

Az Érd FM 101.3 hallgatói április 14-tól, minden hétköznap a Bundáskenyérre ébrednek majd reggel 6-kor, és a Bundáskenyér kíséri őket, egészen fél 10-ig. Maga a műsor ízig-vérig érdi lesz. A műsor készítői mindent megtesznek majd ezért, de persze sok múlik a hallgatókon is. Mert beszélgetni csak úgy lehet, ha van, kivel. Ugye? 

Ha ez itt egy érzelmes és kissé patetikus írás volna, akkor azzal zárnánk, hogy az érdiek rádiója is most ébred Csipkerózsika-álmából. Felkel, és kér egy szelet bundáskenyeret. 

Az Érd FM 101.3 hallgatói a műsorrend átalakulása után is találkozhatnak majd kedvenc „hangjaikkal” az éterben. A helyi híreket és a Zónázót továbbra is Szabó Bea prezentálja. Lesz Filmszerész Kovács Gellérttel és Urbán Szabolccsal, Jazzpresszó Birta Miklóssal, Heti Menü Nagy Emesével, Köztünk marad Jakab-Aponyi Noémivel és az Aréna sportmagazin Pecsuvácz Péterrel. És lesznek vadonatúj műsorok. Ölvedi Réka és Zsuffa Péter egy anya- és egy apatigris vehemenciájával veti bele magát az Az Apád-anyád című családi magazinba. Réka ráadásul Noémivel és Emesével együtt szerkeszti majd a Zöldövezetet, a rádió környezetvédelemmel foglalkozó magazinját. A munkaerő piac aktualitásaival foglalkozó Karrier pedig az álláskeresőket és a foglalkoztatókat próbálja összehozni (szerkesztő: Szabó Bea és Kövesdi Péter). Ja, és saját műsort kapnak a érdi tizenévesek is. Ha kész lesz a műsor, erről is beszámolunk.  

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email