22_03_29_erdmost_nincskep

Ilyen lett az új Batthyány

22_03_29_erdmost_nincskep

Ilyen lett az új Batthyány

Van egy iskola, ahol a gyerekeket kültéri csocsóasztal és akadálypálya várja, a gyengénlátók tájékozódását tapintható padlójelek segítik, antisztatikus padló borítja a számítógéptermet, az aula mennyezete olyan, mint egy űrhajó kabinja. A hamarosan átadásra kerülő új Batthyány iskolában jártunk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Szülőként és újságíróként nemegyszer mentem végig az elmúlt tíz évben a Batthyány iskola folyosóján, ismerem tantermeit, mellékhelyiségeit. Hosszas fejtörés után sem tudnék pozitívat mondani róla, azon kívül, hogy nem kell sokat lépcsőzni, mert földszintes. A negatívumokat hosszasan tudnám sorolni, de minek – pár hét, és semmivé lesz. A közvetlen közelében épült új iskola (1. kép) pedig annyira más minőség, mint Trabantból átülni a Ferrariba, hogy egy elcsépelt hasonlattal éljek.

Az utcafrontról nem is látszik, mekkora ez az épület, kiemelkedőnek inkább a kápolnának tervezett részt gondolhatnánk – belépve azonban, a portásfülkén túl, az óriási aula (2. kép) tűnik fel –, van vagy 500 négyzetméteres. Ebből nyílik a kápolnaépület, és innen közelíthető meg a körülbelül 200 négyzetméter alapterületű könyvtár is, valamint az alsó tagozat tantermei. Nyolc nagy terem és hat kisebb csoportszoba várja az 1-4. osztályosokat ebben az L alakú szárnyban.

A közösségi terek méretein kívül az aula magas mennyezete imponált leginkább: a felülvilágítók, az oldalsó ablakok és a megvilágítás. Mintha egy űrhajó kabinjában lennénk (3. kép). Egyébként az egész épületre jellemző, hogy sok az ablak, dől be a fény – most még nincsenek fent, de terveztek árnyékolókat az osztálytermekbe. Az iskolát pedig nemcsak fűteni, hanem hűteni is lehet – ez utóbbit megújuló energiával oldják meg, a meleget gázkazán állítja elő. A hűtés-fűtés termenként szabályozható.

Benézhettünk a vizesblokkokba (4. kép) is. A felsős lányok minden bizonnyal örülni fognak a hatalmas tükröknek, a fiúk pedig az infraérzékelős, különböző magasságban felszerelt piszoároknak. A lenti alsós és az emeleti felsős tantermek (amelyekből szintén nyolc van) között van még egy szint, a könyvtár felett: itt helyezkedik el többek közt az informatikaterem, amit antisztatikus padlóval láttak el. Érdemes megemlíteni, hogy a felső tagozatosoknak összesen hat szaktantermük van, szertárakkal felszerelve (az osztálytermeken felül), ezek közül a természettudományos saválló aljzatot és mosogatót kapott.

Az épület teljesen akadálymentes, két liftet is felszereltek a lépcső mellé. A lépcsőházba egyébként – mivel a korlát felett áthajolhatnak a gyerekek – speciális hálót is felhelyeznek majd. Az emeletről az alagsorba sétálunk, itt van a hatalmas étkező és a konyha. Innen közvetlen átjárás van az udvarra, ahol már felszerelték a játékokat (5. kép): akadálypálya, dobogó, csocsóasztalok, mérleg- és fészekhinta várja az iskolásokat (a játszótér zárt lesz, csak a diákok használhatják). A talajt víztáreresztő gumipadlóval burkolták, így a megmaradt két nagy fa is elegendő vízhez jut majd. Kialakítanak majd sportpályákat is, de azt csak a gimnáziumi szárny megépítésekor.

Átmegyünk a tornateremhez kapcsolódó új birkózócsarnokba (6. kép), ami az utca felől is megközelíthető. A küzdőtéren mobil lelátó, és van konditerem és szauna is – ez a rész is elkészült, már a piperetakarítás zajlik, hamarosan költözhetnek a birkózók. Visszanézek az új, színes épületegyüttesre: a birkózócsarnok piros, az általános iskolai rész kék, a kápolna sárga – a gimnáziumot zöldre tervezik. Ez utóbbi helyén még a régi, fakó forfaépület. Az őszi szünetben átköltözhetnek innen a gyerekek. A tizenhét osztályt a tizenhat tanteremben kell elhelyezni – tehát egy kisebb méretű csoportszobát is fel kell használni –, és be kell rendezni egy helyiséget tanári szobá-nak is. A berendezés közül az alapbútorok érkeznek meg az első körben (asztalok, székek, szekrények). Ha nem is lesz még meg minden, a gyerekek és a pedagógusok számára a költözés hatalmas előrelépés lesz.

Képgalériánkban még több képet talál az iskoláról:

 

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email