Így védheti meg hétvégi házát a betörőktől – tippek a rendőrségtől

Ne tároljon a szükségesnél nagyobb értékeket hétvégi házában, ha mégis, gondoskodjon annak védelméről, hiszen a tavasz beköszöntével a télre eltett eszközök ismét előkerülnek, az udvaron hagyott értékek eltulajdonításával pedig jelentős anyagi kár érhet bennünket.

Mint arra a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának közleménye felhívta a figyelmet, a jó idő érkezésével lassan benépesülnek a hétvégi házak, nyaralók. A télire biztonságba helyezett vagy hazavitt értékek – szerszámok, gépek, csónakok, egyéb eszközök – ismét előkerülnek. A nyaraló, hétvégi ház feltörése vagy az udvaron hagyott értékek eltulajdonítása is jelentős anyagi károkat okozhat!

Ezek megvédéséhez ad tippeket a rendőrség:

  • A hétvégi házban ne tároljon a szükségesnél nagyobb értékeket, gondoskodjon azok védelméről.
  • A bejárati ajtót is érdemes korszerű zárral felszereltetni. Az ajtó anyaga legyen masszív fém vagy tömör fa.
  • Fontos, hogy az egyéb külső nyílászárók és a garázs is kellő védelemmel rendelkezzen! Azokat többféle biztonsági eszközzel ajánlott felszerelni. Csupán a szúnyogháló nem véd meg a betörés ellen!
  • Az anyagi lehetőségekhez és védendő értékekhez mérten érdemes elektronikai védelmi rendszert kiépíteni. A biztonságon nem éri meg spórolni, hiszen a tapasztalatok szerint egy betörés okozta kár gyakran többszöröse lehet a megfelelő védelmi rendszer beszerzési és felszerelési költségének.
  • Javasolt rendszeresen látogatni a hétvégi házat, nyaralót, illetve megkérni a környéken élőket, hogy fordítsanak figyelmet az üresen álló hétvégi házakra.
  • Az értékes ingóságokról – műszaki cikkek, szerszámok, gépek, kerékpárok, stb. – lehetőség szerint készítsen fényképet és részletes leírást, ez ugyanis segítséget nyújt a rendőrség számára a beazonosításnál.
  • Tartson rendet közvetlen környezetében és a kertben is! A széthagyott kerti szerszámok vonzzák a tolvajokat, a betöréshez is felhasználhatók.
  • A sűrű növényzet kiváló rejtekhely a betörők számára. A dúsabb bokrokat, fákat ritkítsa meg annyira, hogy a betörők ne tudjanak észrevétlenül tevékenykedni! A házhoz, ablakokhoz közel álló fák ágait vágja vissza! Az élő sövények, és a zárt kerítések magassága lehetőleg ne haladja meg a 90 centimétert, mert azzal gátolja a biztonságot fokozó rálátást.
  • Amíg a kertben dolgozik, háza ajtaját minden esetben zárja be, ne adjon alkalmat a besurranó tolvajnak!

Mit tegyen, ha betörést észlel vagy a hétvégi házhoz érkezve illetéktelen személy van bent?

Amellett, hogy a bűnözők anyagi veszteséget tudnak okozni, ijesztő, ha idegen ember otthonukban jár. Ha érkezéskor betörés nyomait észleli, ne menjen be a házba, értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es segélyhívó számon! A hátrahagyott nyomok elveszhetnek, megváltozhatnak, ha a helyszínt bejárja a rendőrség kiérkezéséig. Ne tegye!