22_03_29_erdmost_nincskep

Így nyaraljunk stresszmentesen

22_03_29_erdmost_nincskep

Így nyaraljunk stresszmentesen

Feszült anyák-apák, veszekedő párok, gyereküket regulázó szülők. Hurrá, nyaralunk! Ugye ismerős? Petrus Márta coach-csal beszélgettünk arról, vajon mi az oka, hogy gyakran stresszként éljük meg a nyaralást. Hogyan lehetne másképp?

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Jobb esetben két-három hetünk van arra, hogy nyaraljunk, sokan mégsem tudnak kikapcsolni. Mi lehet az oka?

Egyrészt éppen az, amit mondasz, hogy ez a néhány hét áll rendelkezésünkre és emiatt azt szeretnénk, hogy minden tökéletes legyen. Ekkor akarunk mindent bepótolni, itt akarunk egyszerre aludni, pihenni, élményeket szerezni, és közben együtt tölteni az időt a családdal. Igyekszünk mindeközben kikapcsolni, a munkát elfelejteni, amire egyébként a szakemberek szerint legalább 10 nap kell és az utolsó pár napban tudja az ember teljesen elengedni a gondolatatit és nem gondolni a munkára. A másik az, hogy ismeretlen helyre megyünk, pakolni, csomagolni kell és minden, ami ezzel jár, stresszt okozhat.

Mi mindent tehetünk azért, hogy valóban pihentetően és stressz mentesen nyaraljunk?

Először is tisztázni kell, mit nevezünk nyaralásnak, hiszen ha gyerekkel megyünk, akkor nem lógathatjuk egész nap a lábunkat, hiszen ugyanazokat a dolgokat meg kell tennünk a gyerek körül, mint otthon. Ha valaki mégis „láblógatósan” szeret nyaralni, akkor végig kell gondolni, mi a módja ennek és ezeket már a nyaralás tervezésekor tisztázni kell. Vihetünk magunkkal nagyszülőt, hogy tudjanak segíteni vagy választhatunk olyan helyet, ahol vannak animátorok, és amíg lefoglalják a gyermeket, a szülők nyugodtam megihatnak egy kávét.

Ha ez megvan, és a szállás kiválasztáson is túl vagyunk, milyen teendőnk akad még?

Érdemes körbejárni, mit adnak a szálláson és mi az, amit nekünk kell magunkkal vinni, hogy ez ne okozzon később gondot. Amit a gyerekek szeretnek, azt mindenképp vigyük magunkkal, hogy minél otthonosabb légkört tudjunk teremteni számukra, persze ez attól is függ, hány évesek. Lehet, hogy hatalmas pakkokkal megyünk, de érdemes olyan játékokat berakni, amivel esetleg régen játszottak a gyerekek és akkor az újdonság lesz számukra. Azzal el tud játszani, míg a szülők fújnak egyet. Lelkileg fel kell arra készülni, hogy mivel ismeretlen helyen vagyunk, minden helyzet új és új, és ez számunkra is lehet stresszforrás. Előfordulhat, hogy ha új helyzetbe kerülünk, nem tudjuk olyan jól kezelni, illetve a gyerek számára is új szabályokat kell alkotni. Beszéljük meg a gyerekekkel előre, mit lehet és mit nem. Ne ott kelljen szembesülniük azzal, hogy például a folyosón nem szabad rohangálni és kiabálni, mert ott mások is laknak. Ha magunknak és a gyerekeknek jót akarunk, akkor tudatosan kell felkészülnünk minden egyes helyzetre.

Sok kisgyermekes szülőtől hallom, hogy borzasztó harcokat vív ilyenkor a gyerekkel a délutáni és az esti alvás miatt. Érdemes ezzel elrontanunk a rendelkezésre álló időt?

Bizony ez óriási feszültségforrás lehet. Nem csoda, ha a gyerekek nem szeretnének aludni, hiszen nem akarnak semmiről lemaradni, minden annyira izgalmas és új. Engedjük el az alvást az első egy-két napban, ne legyen ez központi kérdés, semmi baja nem lesz a gyereknek, ha 1-2 nap nem alszik délután, sőt lehet, hogy még este sem fog normális időben elaludni. Ha első két nap este 10-kor kerül ágyba, nem dől össze a világ. Azt láhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, hogy a szülőknél alapvető probléma, hogy nyaraláskor ugyanazt szeretnék megvalósítani, mint ami otthon van. De ezt nem lehet ugyanúgy csinálni és nem is kell, hiszen azért megyünk nyaralni, hogy új élményeket szerezzünk. A gyereknek sokszor az a legnagyobb élmény, hogy a nyaralás alatt egyszer sokáig fent lehet, és például elmegyünk egy közös esti sétára. Az a lényeg, hogy maradandó élményeket adjunk a gyerekeknek, mert abból épülnek és fejlődnek.

Én azt vallom, ha nyaralunk, minden tekintetben engedjük el magunkat, és ha minden nap fagyit vagy lángost szeretne a gyerek, hát legyen. Te mit gondolsz erről?

Ha nyaralunk, akkor az a prioritás, hogy jól érezzük magunkat. És ha megtehetjük, hogy minden nap lángost eszünk, akkor miért ne lehetne lángost enni? Egyrészt biztos vagyok benne, hogy a gyerekek lemozogják, másrészt attól a plusz kalóriabeviteltől senki nem fog elhízni egy hét alatt.

Mennyire fontos, hogy a nyaralás előtt legyen még pár napunk otthon a hangolódásra és némi túlzással ne az irodából induljunk vakációzni?

Bár az ideális az lenne, ha az embernek a nyaláson kívül lenne pár nap szabadsága arra, hogy ráhangolódjon a dolgokra, ez nem mindenkinek adatik meg, Ha nincs lehetőség erre,  másként is hangolódhatunk. A nyaralás előtti hetet és az előtte lévő hétvégét érdemes már a nyaralásra való felkészülésnek szentelni. Átgondolni, mit kell kimosni, kivasalni, elrakni és egy külön helyen gyűjthetjük, amit semmiképp sem szeretnénk otthon felejteni: könyvet, társasjátékot, kártyát. De listát is lehet írni. Minden délután és este szólhat nyugodtan erről. Nézegethetünk képeket, filmeket arról a helyről, ahova utazunk, és így nagyon jól rá lehet hangolódni, ha nincs előtte szabadság. A nagyobb gyerekekre pedig rábízhatjuk, hogy kutakodjanak az interneten, hogy az adott környéken milyen látnivalók vannak, mit érdemes megnézni. A gyerekek szeretik, ha beleszólhatnak a programba. Fontos az is, hogy legyen olyan program, ami a gyerekeknek szól és olyan is, amit a felnőttek választanak, hiszen róluk is szól a nyaralás. Időben kezdjünk el gondolkodni, melyik nap mit szeretnénk, és arra is kellenek forgatókönyvek, ha esik az eső, ne ott kelljen kitalálni, mi legyen. És még egy jó tanács a végére: Ne várjunk el semmit, csak érezzük jól magunka! Ha valami nem sikerül, semmi baj, a lényeg, hogy együtt vagyunk.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email