22_03_29_erdmost_nincskep

Érdet ünnepelték Csuka Zoltánra emlékezve

22_03_29_erdmost_nincskep

Érdet ünnepelték Csuka Zoltánra emlékezve

Csuka Zoltán emléknapot tartottak a felnőttkönyvtárban, de nemcsak az intézmény névadójára emlékeztek, hanem Érd várossá válásának 40. évfordulója kapcsán a település egyik, természeti és történelmi értékekben leggazdagabb területét, a Fundoklia-völgyet is alaposabban megismerhették a résztvevők.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

118 éve szeptember 22-én született Csuka Zoltán. Szerdán a felnőttkönyvtárban a szobor megkoszorúzása után a Fundoklia-völgy gazdag régészeti leletanyagát bemutató filmet, A kőbaltás ember – az érdi medvevadászokat lehetett megtekinteni. A vetítést követően pedig a terület legszakavatottabb tudója és ismerője, Kállayné Szerényi Júlia beszélt a völgyről a hallgatóságnak.

Végül Bazsóné Megyes Klára, a könyvtár nyugdíjazott igazgatója moderálásával, múltidézésre került sor: a Szepes Gyula Művelődési Központ korábbi igazgatója, Pató Lajos és dr. Urbán László tekintett vissza a város elmúlt 40 esztendejére. 

Pató Lajos 1951-ben született Érden, ahogy mondja, megélt nagyon sok mindent, de az igazi hobbija, ami talán a leginkább érdekelte, az a sport volt, és a hallgatóságnak elsősorban a település sporttörténetéről mesélt.

– Sokat foglalkoztam Érd sporttörténetével, és írtam is erről egy könyvet, ami – , ha minden igaz, – jövőre fog megjelenni – tette hozzá.

A könyvtár korábbi igazgatója visszaemlékezett arra az időre, amikor először hallott Csuka Zoltánról, aki akkor még csak tervezte, hogy létrehozza majd a könyvtárat – a saját könyveinek felajánlásával is, illetve később, amikor már megnyitotta kapuit a könyvtár.

Bazsóné, mivel nemcsak könyvtár-, hanem történelemszakos is, ezért annak idején Miklósi Csabáné Éva kolléganőjével együtt nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy az érdiek megismerhessék településük helytörténetét, és elismerően beszélt arról, hogy utódai is komolyan veszik ezt a témát. Már csak azért is, mert erre nagy igény mutatkozik ma is.

– Az újonnan betelepültek közül sokan nem ismerik Érdet, akár a helytörténetéről, akár a természeti értékeiről van szó -fejtette ki a programról Bazsóné az Érd TV kérdésére. – Egy ilyen est közelebb tudja hozni az itt lakókat a saját településükhöz. Bár, ahogy elnézem, most sem elsősorban azok jöttek el, akikre ráférne, akik igényelnék, hogy bemutassuk nekik Érdet. De a könyvtár szerda és vasárnap kivételével mindennap nyitva áll, akár erre, akár olvasnivalóra vágynak az emberek – tette hozzá Bazsóné.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email