50 millió alatt csak felújítandó házat kapunk

Nincs könnyű dolga annak, aki mostanában 50 millió forintnál olcsóbban keres magának kertes házat Budapesten és környékén. A budapestkornyeke.hu érdi, dunkakeszi, szigetszentmiklósi és Velence környéki ingatlan szakértőket kérdezett arról, milyen árban vannak jelenleg a kertes házak.

A pesti oldal egyik felkapott városa Dunakeszi. Közel van a fővároshoz, sok útvonalon elérhető, kötöttpályás közlekedés is van, több iskolával, rekreációs lehetőségekkel rendelkezik, így sokan először itt néznek körül. “Tekintettel arra, hogy Dunakeszi az északi agglomeráció legdrágább városa, ezért az említett árkategóriában, azaz 50 millió forintig jellemzően csak kisebb alapterületű, 60-90 négyzetméteres, felújítandó állapotú, 300-500 négyzetméteres telekkel rendelkező házat tudunk vásárolni” – mondja Balla Frigyes, a Balla Ingatlan területi irodájának szakmai vezetője.

Amennyiben felújított vagy újszerű, háromhálószobás családi házat, ikerházat vagy sorházat szeretnénk vásárolni, akkor mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk: az árak 60 millió forinttól indulnak, és a kínálat inkább csak 80 millió forint körül kezd kiszélesedni. Ha valaki tényleg olcsón szeretne kertes ingatlanhoz jutni Dunakeszin, akkor itt is, mint Budapest több kerületében, általában 150-200 négyzetméteres telekrésszel rendelkező jó állapotú házrészt lehet vásárolni, akár 30-45 millió forintért, de ebben az esetben kénytelen lemondani a teljes önállóságról, amivel egy saját kert jár – tette hozzá Balla Frigyes.

Ha a dél-budai agglomerációban nézünk körül, ott sem egyszerű 50 millió forint alatt ingatlanhoz jutni. Hártó Regina, a Balla Ingatlan érdi irodájának vezetője szerint elsősorban azért, mert nem igazán lehet érezni a családi házak szegmensében az árcsökkenést, így aztán nem is nagyon pörög a piac. Természetesen lehet találkozni 40-50 millió forint közötti eladási árakkal kertes ingatlanok esetében Érd jobb és kevésbé felkapott részein is, ezek azonban 70 négyzetméter körüli, felújítandó házak. A legvonzóbb részeken azonban már nehézségekbe ütközik, ha ennyiért szeretnénk kertes ingatlanhoz jutni, csak nagy-nagy szerencsével és hosszas keresgéléssel találhatunk az igényeinknek megfelelő házat 50 millió forint alatt. Természetesen, ha egy-egy ilyen, megfelelően árazott és elfogadható adottságú kertes ingatlan a piacra kerül, akkor az gyorsan vevőre talál – jegyezte meg Hártó Regina, aki ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy Érd esetében a felkapott és nem annyira népszerű területek között 20-30 százalékos árkülönbséggel is lehet számolni.

Ha a pesti oldal agglomerációjában nézünk körül, akkor azt látjuk, hogy 50 millió forint alatt errefelé is inkább csak felújítandó kertes házakat lehet vásárolni, bár kérdés, hogy pontosan hol, mert az árak az elhelyezkedéstől függően széles skálán mozognak – mondta Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan csepeli és szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője. Szigetszentmiklós kertvárosi részén például egy 70 négyzetméteres, felújítandó ikerház-felet 41-42 millióért megvásárolhatunk, ugyanakkor a felkapottabb, központi részen 50-60 millió forint között kapunk olyan házat, melyre szintén jócskán költeni kell. A jobb állapotú házak itt 60 millió forint feletti árakon kelnek el.

Ugyanakkor persze kisebb méretű, újépítésű házat az úgynevezett “Bucka-részen” már 50 millió forint alatt is vásárolhatunk, de Szigetcsépen is találhatunk 90 négyzetméteres, újépítésű házat 40-50 millió forint közötti összegért – ismertette az árakat Marosvölgyi Gabi. Mint mondta, itt is érvényes az az alapvető törvényszerűség, hogy minél inkább távolodunk a fővárostól, annál jobb minőségű ingatlant kapunk ugyanazért a pénzért.

Ha egy kicsit még távolabb tekintünk, akkor a budai oldalon, a Velencei-tó környékén szintén hasonló árakkal találkozunk. 50 millió forintig errefelé, frekventált helyen, “lakóház” besorolással a ‘60-as, ‘70-es években épült 80 négyzetméteres alapterületnél kisebb, felújítandó és korszerűsítésre is szoruló ingatlan tudunk vásárolni – mondta dr. Kovács Csaba, a Balla Ingatlan Agárdi irodájának szakmai vezetője. Ezért az összegért ezen kívül még nyaralót tudunk venni, de ezek alapterülete legfeljebb 40-50 négyzetméter. Felhívta azonban a figyelmet, hogy az említett árak a frekventált területekre vonatkoznak. A tó északi – és jelenleg közművekkel és úttal kevésbé ellátott – részén, így például Pákozd volt zártkerti részein, 50 millió alatt továbbra is lehet találni jó állapotú lakóházakat, de ezek besorolása általában hétvégi ház. A kérdés persze itt már az, hogy meddig számít a Velencei-tó környéke agglomerációnak – tette hozzá a szakértő.

 

Összességében tehát az látszik, hogy igen távol kell keresgélni Budapesttől, ha 50 millió forintért vagy annál olcsóbban új vagy újszerű, önálló kertes házat szeretnénk. Ha 50 millió forint alatt és a főváros közelében akarunk maradni, akkor meg kell elégednünk egy kisebb, felújítandó házzal, vagy pedig be kell érnünk egy házrésszel.

forrás: budapestkornyeke.hu, fotó:portfolio.hu