22_03_29_erdmost_nincskep

Vírusteszt, kérdőjelekkel

22_03_29_erdmost_nincskep

Vírusteszt, kérdőjelekkel

Fokozatosan indulnak újra a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény szakrendelései, pár hét múlva az egynapos sebészet is megnyithatja kapuit. Vannak olyan szolgáltatások, amelyek elindultak ugyan május második hetében, de csak korlátozottan vehetők igénybe.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Május 4-étől fokozatosan újraindul az egészségügyi ellátás. Jelenleg az első szakasznál tartunk, azaz a beteg állapota szempontjából már nem csak a sürgős beavatkozásokat végzik el. A nagyobb betegforgalmat bonyolító járóbeteg-ellátó intézményekben joggal tarthattak attól, hogy 4-e után megrohamozzák őket a betegek, de Érden ez nem így történt. A Dr. Romics László Egészségügyi Intézményben a rendkívüli helyzet bevezetése előtt átlagosan napi 1300-1500 embert láttak el. Ezt a számot két nap alatt, március 17–18-ára 120-ra csökkentették, és a fokozatos újraindítás első napjaiban is csupán 150170-re emelkedett – tudtuk meg Bárány Zsolt főigazgatótól, aki hangsúlyozta, a betegeket köszönet illeti az önmérsékletért.

A szakember úgy látja, ha már lezárult az országos koronavírus-tesztsorozat, és látják, mekkora az átfertőzöttség, akkor várható döntés arról, milyen további enyhítéseket engedhetnek meg az egészségügyi ellátásokat illetően. Erre akár már két héten belül sor kerülhet.

Nincs tesztcsomag

Ha a betegszám vissza is esett, az orvosok többsége rendel, bár vannak, akik kevesebb óraszámban. Az olyan, sürgős eseteket is ellátó rendelések, mint például a sebészet, továbbra is minden nap elérhetők. „Az orvosok akkor is bent voltak, amikor egy nap csupán három beteg jelent meg személyesen, hiszen fontos, hogy folyamatosan ellátást nyújtsunk a sürgős esetekben. Május 4-e óta fokozatosan bővülnek a rendeléseink, bár még nem mindent indítottunk újra, többek közt az egynapos sebészetet sem. Ennek oka az is, hogy a műszereket, műtőt a másfél hónapos leállást követően a higiénés szabályzatunknak megfelelően spórateszteknek kell alávetnünk, melynek eredménye előtt a műtő nem működhet. Ezt a munkát május 7-én elkezdtük, de legalább három hét, mire az egynapos sebészet is megnyithatja kapuit. Vannak olyan szolgáltatásaink is, amelyek elindultak ugyan május második hetében, de csak korlátozottan vehetők igénybe, mint például a gyógytorna. Most még csak a friss traumás betegek fizikoterápiás és gyógytornás rehabilitációja kezdődhetett el” – hangsúlyozta Bárány Zsolt, kiemelve, hogy a rendeléseken a sürgősségi eseteket leszámítva csak előzetes telefonos konzultáció után fogadják a pácienseket. Ennek oka, hogy ahol csak lehet, kerülni szeretnék az orvos-beteg találkozást és a fertőzés lehetőségét.

Nem jött még el az ideje annak, hogy személyesen írassunk fel receptet, illetve mutassuk be egy előző vizsgálat eredményét, vagy azért végeztessünk el valamilyen egészségügyi szűrővizsgálatot, mert már két éve nem látott minket az orvos. Ha nincs panaszunk, a szűréseket, kontrollvizsgálatokat hagyjuk későbbre, ha pedig olyan problémánk van, ami nem igényel sürgősségi ellátást, mielőtt elindulnánk, telefonáljunk. (Fontos elmondani azt is, hogy a telefonos konzultáció nem ugyanaz, mint az előjegyzés. Időpontot foglalni most nemcsak egy-két hétre előre, de őszre sem lehet a szakrendelőben, a március 16-a előtt foglalt dátumokat is törölték, és erről telefonon továbbra is folyamatosan tájékoztatják az érintetteket.)

A telefonos konzultáció során az orvos mondja meg, milyen időpontra érkezzünk, hiszen egy óra alatt csak négy beteget láthat el. Amennyiben behívnak, és a koronavírusátvitel szempontjából magas kockázatot jelentő, elektív (azaz ütemezhető, illetve halasztható) beavatkozást kell végeznie az orvosnak, kötelező az intézménynek koronavírusra tesztelnie a beteget. (Ide tartoznak például a fül-orr-gégészeti vizsgálatok, beavatkozások. Kiemelt kockázattal jár a legtöbb fogászati kezelés is, ezekről azonban külön rendelkezett a szaktárca.) A probléma csak az, hogy a teszt kivitelezésére vonatkozó eljárásrend és a mintavételhez szükséges csomag még beszélgetésünk időpontjában, május 7-én délután – az újraindítás negyedik napján – sem érkezett meg az érdi szakrendelőhöz.

„A fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézmények és a kórházakhoz tartozó járóbeteg-rendelők megkapták május 5-én a rájuk vonatkozó eljárásrendet, a háziorvosok is tisztában vannak azzal, mi a teendőjük, mi viszont nem tudjuk, hogy a levett mintát melyik kórházba kellene beküldenünk – igaz, a mintavételi csomagot sem kaptuk meg a népegészségügyi hatóságtól, tehát tesztelni sem tudnánk. Sajnos, emiatt küldtünk már el beteget. Ez az egyetlen problémánk, minden mást sikerült jól megszerveznünk a járványveszély idején. Nagyon várjuk tehát, hogy megérkezzen a ránk vonatkozó eljárásrend” – mondta Bárány Zsolt.

Többlépcsős procedúra

Szerencsére az EMMI előírása szerint sürgősségi beavatkozásoknál nincs szükség koronavírus-tesztre, és ilyenkor a telefonos konzultáció is elhagyható. „Ha valaki sürgős ellátásra szorul, és mi úgy látjuk, hogy Covid-gyanús – magas láza van, szárazon köhög, mellkasi fájdalma van –, akkor egy külön helyiségben ellátjuk, és haladéktalanul értesítjük a háziorvosát, aki mentőt hív a beteghez, hogy otthonában levegye a teszteléshez szükséges mintát. Az elmúlt hat hétben egyébként egyetlen koronavírus-gyanús betegünk volt, de a tesztje neki is negatív lett” – jegyezte meg a főigazgató.

Az ilyen eseteket egyébként már a belépésnél ki tudják szűrni, hiszen a szakrendelőbe érkező páciensek többlépcsős procedúrán esnek át: megmérik a hőmérsékletüket, ha nincs maszkjuk, kapnak egyet az intézménytől, átesnek a kézfertőtlenítésen, majd végig kell menniük egy fertőtlenítő szőnyegen, az utolsó állomáson pedig nyilatkozniuk kell arról, hogy nem jelentkeztek náluk a koronavírus tünetei, nem szednek lázcsillapítót, és nem találkoztak igazoltan Covid-fertőzöttel. A rendkívüli intézkedések nemcsak a betegek és az orvosok mindennapjait, hanem az intézmény anyagi helyzetét is befolyásolják. „Leegyszerűsítve: ahány beteget ellátunk, az alapján kapjuk a pénzünket. Miután központi utasításra leálltunk, április elején a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) úgy tájékoztatott, hogy a vészhelyzetre való tekintettel három hónap átlagában számított fix finanszírozást kapunk” – mondta Bárány Zsolt, hozzáfűzve, ha maradt volna az ellátott betegek utáni finanszírozás, pillanatokon belül csődbe mehettek volna. „Most tehát anyagi biztonságban vagyunk, de hogy a jövő mit hoz, nem tudjuk, ugyanis a NEAK tájékoztatásában szerepel az is, hogy az átlagfinanszírozásra vonatkozó valamennyi utólagos elszámolás a mindenkor hatályos jogszabály szerint fog történni.” 
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email