22_03_29_erdmost_nincskep

Rossz idők járnak az illegális hulladéklerakókra

22_03_29_erdmost_nincskep

Rossz idők járnak az illegális hulladéklerakókra

Januárban két illegális hulladéklerakó is lebukott Érden. Sajnos, Érd külterülete akkora, hogy nem lehet mindenkit lefülelni, aki tilosban jár, de védekezni lehet a szemetelők ellen. Cikkünkből kiderül, hogyan.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Január elején egy kutyasétáltató hölgy éberségének – és a térfigyelő kameráknak – köszönhetően sikerült beazono-sítani egy szemetelőt, január vége felé pedig a közterület-felügyelők értek tetten illegális hulladéklerakókat a Fraknói utcában, a Fundoklia tövében. A városrendészet munkatársai elszállíttatták velük a szemetet – három kisteherautó telt meg a hulladékkal –, és megtették a szükséges jogi lépéseket.

Sajnos nem lehet minden ösvény mellé közterület-felügyelőt állítani, az Érdet körbevevő hatalmas zöldterületek rendszeres és állandó ellenőrzése szinte lehetetlen. De – mint a fenti példák is mutatják – vannak biztató eredmények, és ezek az elmúlt években kiépült szoros együttműködésnek köszönhetők. Az önkormányzat több csoportja, a rendőrség, a polgárőrség, valamint a természetvédők közösen dolgoznak azon, hogy minél kevesebb felderítetlen eset legyen. A Lakosságszolgálati Irodától megtudtuk, a legjobb megoldást a kamerarendszer bővítése jelentené. Ezen a lehetőségen már dolgoznak, de mivel a kamerák beszerzése, kihelyezése nem olcsó mulatság, pályázati forrást kellene találni a projektre. 

Az erdőbe vezető utak lezárása is eredményes lehet (persze, nem a kirándulók, hanem az autók elől), ezt a munkát már évekkel ezelőtt megkezdte az önkormányzat a polgárőrség segítségével, és most is azon dolgoznak, hogy a „legkapósabb” (azaz legszennyezettebb) területeket le-zárják a gépjárművek elől. Sajnos az a tapasztalat, hogy a betontömböket félrevonszolják, ezért most olyan módszert szeretnének kidolgozni, amivel megnehezíthetik az akadályok elmozdítását. 

Az illegális szemetelők elfogásában egyébként kulcsfontosságú szerepe van a lakosságnak: ha valaki ilyen bűn-cselekmény szemtanúja, és azonnal felhívja a rendőrséget, a közterület-felügyeletet vagy a polgárőrséget, van esély a tettesek lefülelésére. Hatalmas segítséget jelent a felderítésben az is, ha fénykép, illetve videofelvétel készül az elkövetőről, vagy annak gépjárműjéről (a levendulásban szemetelőt is így sikerült azonosítani). A tettesre nemcsak bírságot szab ki az önkormányzat (ez akár milliós tétel is lehet), hanem a szemét elszállítására is kötelezik. 

Ha a kirándulók korábban elhelyezett szemétkupacot látnak, azt is érdemes bejelenteni, a jegyzo@erd.hu e-mail címen, a pontos helyszín megjelölésével, ugyanis az illegális hulladéklerakással kapcsolatos hatósági eljárás le-folytatására a település jegyzője jogosult. 

Talán kevesen tudják, de a hatóságok és a polgárőrök mellett az Érdi Polgári Természetőrség is azon munkálkodik, hogy minél kevesebb illegális hulladék szennyezze és csúfítsa a zöldterületeket. Vezetőjük, Palkó Zsolt lapunknak elmondta, összesen heten vannak, és bár hatósági jogkörük nincs, őrjáratokat tudnak szervezni a területeken. „Zónákra osztottuk az Érdet körülvevő területeket. Most a levendulásra fókuszálunk, hogy annak lezárását, védelmét meg tudjuk oldani. Kidolgoztunk javaslatokat is arra nézvést, hol kellene árkokat ásni, sziklákat elhelyezni, sorompókat vagy akár láncos lezárást alkalmazni. Ezeket a terveket benyújtottuk az önkormányzat illetékeseihez. A megelőzés mellett célunk az is, hogy felszámoljuk a már lerakott hulladékot – ebben az ÉTH segít és a polgárőrség is támogat minket. Ők szintén sokat tesznek az ügy érdekében, mivel jelenleg a szállítást önerőből még nem tudjuk megoldani. Sokat dolgoztunk azon az elmúlt években, hogy a levendulás megtisztuljon, és nagyon jó eredményeket értünk el, de ez csapatmunka, az eredmény nem csak a mi érdemünk” – mondta Palkó Zsolt, akitől megtudtuk azt is: az önkormányzat a „Tisztítsuk meg az országot!” elnevezésű állami hulladékfelszámolási projekt keretében sikerrel pályázott parkok, zöldterületek megtisztítására, így Érd több területét megszabadíthatják majd a szeméttől.
 

Az önkormányzat az alábbi elérhetőségeken várja a bejelentéseket:

(23) 522-300/230, (23) 522-341,
(23) 522-205
zöld szám (üzenetrögzítő):
06 80 204 571
email: kozter@erd.hu

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email