22_03_29_erdmost_nincskep

Nem tűrik tovább a száguldást a Szendrői utca lakói

22_03_29_erdmost_nincskep

Nem tűrik tovább a száguldást a Szendrői utca lakói

A hét évvel ezelőtt leaszfaltozott Szendrői utcán néhányan úgy száguldoznak, mintha autópálya lenne. A lakók most összefogtak a heti rendszerességgel előforduló balesetek megelőzése, a gyorshajtás csökkentése érdekében.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Rögtön az aszfaltozás után összegyűjtöttek száz aláírást az itt lakók, hogy biztonságosabbá tegyék a közlekedést a parkvárosi Szendrői és Sóskúti utcában, hiszen rögtön számos baleset történt. Sajnos a helyzet azóta sem javult. Első lépésként 30 km/h-s táblával próbálták csillapítani az utcát kerülőútvonalként használó autók sebességét, de a koccanások, ütközések, balesetek száma azóta is csak nőtt.

„A Szendrői nem főútvonal, nem gyűjtőút, mégis mindenki rajtunk keresztül megy át” – mondja egy neve elhallgatását kérő Szendrői utcai lakos, aki arról tájékoztat, hogy a tavaly szeptemberi parkvárosi lakossági fórumon is a Szendrői utca forgalomcsillapítása volt a fő téma. Ezen bemutattak több tanulmányt, amelyek közül az egyik virágládák kihelyezésével lassítaná az autók sebességét, oly módon, hogy az Egervári és a Drégelyi, valamint a Dévényi és Dévai utca közötti szakaszokat elzárnák az autóforgalom elől.

„Több baleset van a Szendrőin, mint a Szovátain. Túl jó az út, nyílegyenes, elég széles is, nincs busz, ami hátráltatná az autósokat. A lakókörülményeink megromlottak a száguldás és a forgalom miatt. Mi lakóövezetben szeretnénk élni, de már a teherautók is áttértek erre az útvonalra.” Az elkeseredett lakó arról is beszámolt, hogy egyik éjszaka 1,2 millió forintos kár keletkezett a háza előtt parkoló autójában, mivel valaki a megengedettnél jóval nagyobb sebességgel nekihajtott. Más forrásból értesültünk arról, hogy hasonló eset az utca többi részén is előfordult.

A közel negyven fő részvételével zajló, egy hónappal ezelőtti lakógyűlésen Csőzik László polgármester azt ígérte, hogy virágládák kihelyezésével és az út részleges lezárásával fogják megoldani a problémát. Az önkormányzat tervét az érintett lakosok összefogással, társadalmi munkában valósítják meg. A Szendrői utcaiak több mint százezer forintot gyűjtöttek össze a ládák elkészítésére. A Szovátai úti fakereskedésből és a környékbeli festékboltból ingyen kaptak faanyagot és lazúrt, a fémszerkezetet ingyen vágták méretre a vastelepen, a csavarboltból is kaptak kedvezményt, míg a zománcot és a ládába helyezett fóliát a lakók tették a közösbe. A ládák összeszereléséhez a helyszínt a Sóskúti úton található autó- és utánfutókölcsönző biztosította.

Samu őrzi a rendet
Néhány hete már egy éjjel-nappali őrt is alkalmaznak a Szendrői utcában a sebességcsillapításra. A Samu névre keresztelt, szájmaszkot viselő bábu a Szendrői-Drégelyi utca kereszteződésében áll, kezében egy 30-as táblával. Neki köszönhetően az autósok is könnyebben visszavesznek a tempóból.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email