22_03_29_erdmost_nincskep

László Attila és Borlai Gergő egy színpadon Érden

22_03_29_erdmost_nincskep

László Attila és Borlai Gergő egy színpadon Érden

Az idei jazzfesztivál nagyágyúi közül mind jól ismertek külföldön is, de a szombati zenekarban egy jelenleg is külföldön alkotó, óriási sikereket elérő zenész szerepel, Borlai Gergő, aki a nemzetközi színtér egyik legsikeresebb magyar jazz-dobosa.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A zenekar vezetője pedig a hazai jazzélet jelentős szereplője, aki gitárosként és zeneszerzőként is komoly életművet tudhat magáénak, és aki önzetlen mentora az érdi fesztiválnak már 6 éve, László Attila.

Borlai Gergő még tini volt, mikor László Attilával játszhatott, majd állandó taggá vált zenekarában és ezzel majdnem egy időben a Charlie zenekarban is, ahol 15 évig játszottak együtt. Amikor lehetőségük van, zenélnek közös projektben, és az érdi közönség nagy szerencséjére épp a héten érkezett Magyarországra Gergő lemezfelvételre. László Attila pedig meghívta az AVL-Érdi Jazz Fesztiválra, így egy ütős estét tölthet együtt velük a Múzeumkertbe szombaton (szeptember 11.) kilátogató közönség.

László Attila elmondta, hogy a kapcsolat közöttük még a korkülönbség ellenére is közvetlen, baráti, hiszen ha megvan a jazz-zenészek között a közös hullámhossz, akkor nincs jelentősége a generációs különbségnek. Gergő rendkívül szoros kapcsolatot ápol a hazai zenészekkel, így László Attilával is – „A zene egyszerűen összehozza az embereket. Klisének hangzik, pedig igaz. Attila az utolsó nagygenerációs gitárosok egyike. Szerencsés vagyok, mert mindhárom meghatározó gitárossal, Babos Gyuszival, Tátrai Tibusszal és Attilával tulajdonképpen végigmuzsikáltam az eddigi életemet.” 

A külföldi élettel, karrierrel kapcsolatban – amiben nagy tapasztalata van, mert Barcelona és Los Angeles között ingázik – azt mondja, nem a nehézséget kell látni, hanem a megoldandó feladatokat. Kint is ugyanaz a helyzet, mint itthon, a jazz/fusion világában nem a kreált sztárok kerülnek szerencsére előtérbe, hanem akik letesznek valamit az asztalra. 

László Attila szerint Gergőnek több érdeme is van, egyrészt a Gretsch dobmárka Gergő nevén szereplő pergő dobot gyárt, ami a napokban érkezett a hazai boltokba, valamint a Zildjian cég is felfigyelt tehetségére, és az endorserük lett. Ehhez talán a negyvenhatezres követőtábor is hozzájárul a közösségi hálón.

A szombati László Attila Fusion Circus feat. Borlai Gergő koncertjükről elmondták, hogy Gergő a napokban érkezett, így nem tudnak próbát tartani, viszont miután lassan 25 éve játszott először Attila zenekarában, így minden számot ismer, ráadásul maradéktalanul imád. Attila pedig egy meglepetés számmal is készül, amit erre a koncertre hangszerelt kifejezetten.

László Attila még a szombaton szereplő zenekaráról elmondta, hogy a trombita, szaxofon, pozan fúvós szólam nyerő soundot ad. Az akkordok nagyon jól meg tudnak szólalni, ráadásul minden fúvós eleve remek szólista is: Pecze Balázs, Soso Lakatos Sándor, Csapó Krisztián. A további tagokról pedig így nyilatkozott: „. A ritmusszekcióban Lattmann Béla basszusgitározik, akivel már 40 éve játszunk együtt, a zongorista pedig Nagy János, aki ebben és sok más stílusban is otthonosan mozog.”

Az este 7 órás kezdés előtt a zenekar szaxofonosa, Soso Lakatos Sándor kvartettjét is érdemes meghallgatni, amelyben Egri János lesz a bőgős, Szakcsi Lakatos Róbert a zongorista és Pecek Lakatos András a dobos.

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email