22_03_29_erdmost_nincskep

„A közpénz visszanyeri közpénz jellegét”

22_03_29_erdmost_nincskep

„A közpénz visszanyeri közpénz jellegét”

A rendkívüli közgyűlés július 23-ai ülésén megalapították az Érdi Vízisport Kft-t, ahol az Érdi Úszósport Kft. csapata, úszói és edzői folytathatják a munkát. A testület döntött arról is, hogy új pályázatot írnak ki az Érdi Sport Kft. ügyvezetői posztjára.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A közgyűlés 11 igen és 4 nem szavazattal elfogadta, hogy létrejöjjön önkormányzati cégként az Érdi Vízisport Kft., ami az úszásoktatást, a versenyúszást, illetve a jövőben majd a vízilabdát veszi a szárnya alá. A szavazáson saját kérésére nem vett részt, érintettségre hivatkozva, T. Mészáros András. Az új cég élére Petruska László került, aki már több mint húsz éve dolgozik úszásoktatóként. A felügyelő bizottság elnöke a szülők delegáltjaként Ángyán Balázs lett, tagjai pedig Egerszegi Klára és Lengyel Péter. Mindannyian térítésmentesen végzik majd munkájukat. Az eddig az Érdi Úszósport Kft.-ben versenyző sportolók átkerülnek az új egyesületbe.

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy tavasszal előbb a szülők, majd később az oktatók és az edzők is megkeresték a városvezetést, hogy jelezzék: komoly problémák vannak az Érdi Úszósport Nonprofit Kft., azaz a volt polgármester feleségének magáncége alatt működő úszósport élettel kapcsolatban. Nem látták biztosítottnak a kft. működését, és féltek attól, hogy kárba vész a befektetett munka és energia. „Abban kértek és kapnak segítséget, hogy az úszósport egy új vágányon, az önkormányzat égisze alatt tudjon folytatódni” – mondta el a rendkívüli ülésen Csőzik László.

A polgármester emlékeztetett rá, hogy Egerszegi Klára és Plagányi Zsolt volt az, aki sok-sok évvel ezelőtt megálmodta, hogy Érden hozzanak létre olyan úszóéletet, amiben a kezdők úszásoktatásától egészen akár az olimpiáig bezárólag végig tudják kísérni a sportolók fejlődését. „Ez az álom egy Balatoni úti családi ház medencéjében kezdett valóra válni, és a tavalyi évben teljesedett ki, Milák Kristóf sikereivel, világbajnoki címével, ami nagy büszkeség a város számára.” Döbbenetesnek nevezte ugyanakkor a polgármester, hogy mára már sem a világbajnok Milák Kristóf, sem edzője, Selmeci Attila, sem a világklasszis pályáját elindító Egerszegi Klára nem része az érdi úszósport életnek. „Ki merem mondani, hogy T. Mészáros András és felesége üldözték el a városból Milák Kristófot és edzőjét. Ez volt az a magáncég, amely pillanatnyilag a volt polgármester feleségének kizárólagos tulajdonában áll, az ő ügyvezetése alatt működik, és ami eleinte 26 millió forintból, ma már azonban 116 millió forintból, döntően közpénzből gazdálkodik.” Csőzik László felhívta a figyelmet rá, hogy az Érdi Úszósport Nonprofit Kft. az önkormányzati Városfejlesztési Kft-n keresztül havonta 3,5 millió forinthoz jutott és megkapta az uszodafelületeket is teljesen ingyen.

Lengyel Péter, a Szövetség Érdért frakció vezetője a közgyűlésen kifejtette, hogy a 2019-es évben már 116 millió forinttal gazdálkodó kft-ben rendkívül nagy mértékben megnőttek a személyi jellegű kiadások, amiből viszont pont az alkalmazottak, az edzők kevésbé részesültek. A közgyűlés után a frakcióvezető kérdésünkre elmondta, hogy az Érdi Vízisport Kft. létrehozásával a közpénz visszanyeri közpénz jellegét, hiszen nem egy magáncég égisze alatt működik tovább az érdi úszósport élet. „Mindez ugyanakkor a gyerekek, a versenyzők életében legfeljebb adminisztratív változást fog jelenteni. A versenyzési joguk nem vész el”- hangsúlyozta a frakcióvezető, aki hozzátette: olyan aktív edző lesz az Érdi Vízisport Kft. vezetője, aki évek óta kapcsolatban van az úszókkal, a szülőkkel és ismeri az egész rendszer működését.  

T. Mészáros András azzal vádolta meg a városvezetést, hogy csak politikai boszorkányüldözésképp lehetetlenítik el az Érdi Úszósport Kft-t, azaz semmi más probléma nincs a céggel, csak az, hogy azt az ő felesége vezeti.  

Simó Károly, az érdi Fidesz-KDNP-Összefogás frakcióvezetője kérdésünkre később kifejtette, a Fidesz azért nem szavazott az új kft. létrehozása mellett, mert attól tartanak, hogy az a korábbi nonprofit kft-nél több közpénzbe kerül majd. „Olyan előterjesztést kaptunk polgármester úrtól, ami nem volt alátámasztva információkkal. Másrészt olyan dolognak a hirtelen megreformálásáról szól, ami egészen eddig mindenki megelégedésére jól működött. Az a félelmünk, amiben a mai ülés megerősített minket, hogy ez a reformálás arról fog szólni, hogy ami eddig takarékosan működött, ezentúl sokkal több közpénzt fog felemészteni.”

Tetlák Örs alpolgármester kifejezetten felháborítónak tartotta, hogy a Fidesz érdi frakciója jelenlevő tagjai arra szavaztak, hogy továbbra is egy „családi cég” üzemeltesse az úszósportot Érden a város közössége helyett. „Simó Károly is tudja és Érdi Úszósport Kft. működése kapcsán is számos példa mutatkozott rá, hogy hogyan lehet szofisztikált módon még egy nonprofit kft-ből is pénzt kivenni. Emellett ha a mai ülésen T. Mészáros András összeférhetetlennek gondolta, hogy szavazzon a saját felesége cégének ügyéről, akkor miért nem érezte ugyanígy összeférhetetlennek eddig azt, hogy évekig a saját feleségének utalványozott és írt alá kifizetéseket közpénzekből. Azzal pedig, hogy a Fidesz érdi frakció tagjai megszavazták az érintettséget, tulajdonképpen rábólintottak arra, hogy ez valóban egyáltalán nem volt rendben.”

Tekauer Norbert, a VÉD képviseletében úgy nyilatkozott, hogy az eddig működő Érdi Úszósport Kft vezetésével szemben, az új kft. ügyvezetője és a felügyelő bizottság összetétele is szakmailag erősebb. Azt is fontosnak nevezte, hogy maguk az edzők és az oktatók kérték a változtatást a városvezetéstől. Úgy fogalmazott: „Megérett a váltás. Úgy gondolom, hogy megadhatjuk azt a lehetőséget ennek a szakmai stábnak, hogy megmutathassák, mit tudnak valójában.”

A közgyűlés másik napirendi pontjaként a testület egyhangúlag megszavazta, hogy új pályázatot írnak ki az Érdi Sport Kft. ügyvezetői tisztjére.  A pályázatokat augusztus 14-éig kell beküldeni, a bíráló bizottságban ugyanazok maradnak, akik az előző pályázatokat is értékelték. Ezzel kapcsolatban Lengyel Péter elmondta, hogy ezúttal kivették a pályázati kiírásból, hogy csak és kizárólag sporttevékenység mint főtevékenységnél eltöltött cég ügyvezetője indulhasson. Simó Károly is egyetértett azzal, hogy írjanak ki új pályázatot, de majd az értékeléskor meglátják, hogy ez jó döntés volt-e vagy „más felállásban kell gondolkozni.” Tekauer Norbert véleménye szerint a pályázati kiírás módosításával „nagyobb spektrumot tud lefedni az a vezetői kör, aki alkalmas lehet erre a feladatra.”

Több napirendi pont nem volt az ülésen, amit Simó kifogásolt, mert szerette volna, ha 3. napirendi pontként egyéb ügyeket is tárgyalnának, de ezt a javaslatát az ülésen résztvevők leszavazták. Erről úgy nyilatkozott, hogy „polgármester úr fél attól, hogy szembesüljön azokkal a kérdésekkel, amelyek a város közvéleményét foglalkoztatják. Már az ötödik olyan közgyűlést tartjuk a veszélyhelyzet óta, amelyen fel lehetett volna tenni azokat a kérdéseket, hogy miért nem haladnak az építkezések a Modern Városok Programban, miért járnak térdig a gazban a temetőben az emberek és miért nem végzi a feladatát az ÉKFI.”  Csőzik László polgármester a mostani rendkívüli közgyűlésen Simó javaslatára úgy reagált, hogy az augusztus végi rendes közgyűlésen fognak már ezekre az egyéb napirendi pontokra is sort keríteni.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email