22_03_29_erdmost_nincskep

Kiadták a vörös kódot a hőség miatt

22_03_29_erdmost_nincskep

Kiadták a vörös kódot a hőség miatt

A Szociális Ügyekért Felelős Államtitkár június 12-én 15 órától kiadta a vörös kód figyelmeztetést országosan. Ez azt jelenti, hogy az érintett intézményeknek a vörös kód ideje alatt alkalmazandó eljárásrend alapján kell eljárniuk. Cikkünket frissítjük.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A vörös kód -10 fok alatti vagy 27 fok fölötti nappali középhőmérséklet esetén lép érvénybe. Ilyenkor a szociális intézményeknek szállást kell adniuk az arra rászorulóknak, illetve hajléktalanszállón vagy egyéb szociális intézményben kell elhelyezni azokat, akik kérik. A befogadott személy krízisellátásban részesül, azaz a testi épség megóvásához és pihenéshez szükséges feltételeket biztosítják, illetve a kiszáradást megelőzik. 

Érden az utcai szolgálat ilyenkor még többet van kint, mint máskor, folyamatosan járják az utcákat városszerte, hideg limonádéval az autóban – mondta Miks Ildikó, az érdi Hajléktalanellátó Szolgálat vezető-helyettese. Ha szükséges vagy az illető kéri, beviszik a Fehérvári úti nappali ellátó részlegbe, ami 24 órában működik minden nap. Rosszullét esetén segítséget kérnek, akár mentőt hívnak. 

Ilyenkor nemcsak hajléktalanokat, bárkit fogadnak a hajléktalanszállón, iratokat sem kérnek senkitől. Az egységvezető-helyettes hozzátette: nincs elég légkondicionált helyiségük, náluk is meleg van, de behűtött frissítővel várják a betérőket, aki szeretne le is zuhanyozhat. Miks Ildikó elmondta még, hogy tapasztalataik szerint ügyfeleik már ismerik a légkondicionált helyeket, és a nagy hőség elől például a klimatizált hipermarketekben keresnek felfrissülést.

Az érdi mentősök is folyamatos készenlétben vannak, sok bejelentést kaptak már a mai nap folyamán is. A hőség okozta rosszullét miatt főként az idősebb korosztályhoz kell kivonulniuk – tudtuk meg Bántó Bélától, az Érdi Mentőállomás vezetőjétől, aki kérte a lakosságot, hogy figyeljenek oda idősebb családtagjaikra, szomszédjukra és ha baj van, értesítsék a mentőállomást.

– A hőség a gyerekeket, az időseket és a betegeket viseli meg leginkább. 10 és 15 óra között érdemes inkább otthon, a lehűtött lakásban tartózkodni és oda kell figyelni a folyadékpótlásra. Főként tiszta vizet és gyümölcslevet érdemes ilyenkor fogyasztani. A magas UV-sugárzás miatt fontos a bőr és a fej védelme. A kánikulában elsősorban a napégés a veszélyes, az arra érzékenyek bőre akár 10-15 perc alatt le tud égni. Ha valaki a meleg miatt elájul, hűvös helyre kell vinni, folyadékkal kínálni. Ha valaki eszméletét veszti, nem kommunikál, akkor érdemes mentőt hívni – hívta fel a figyelmet a hőség veszélyeire dr. Veres Judit gyermekorvos az Érd FM 101.3 riporterével készült interjúban.


Ilyenkor kisállatainkra is jobban oda kell figyelni, erről kérdezte az Érd FM 101.3 riportere Böjtös Andreát, a Sirius Állat- és Természetvédelmi Alapítvány elnökét.


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email