22_03_29_erdmost_nincskep

Érdi adófizetők állták a budaörsi hulladékszállítás fedezetének egy részét

22_03_29_erdmost_nincskep

Érdi adófizetők állták a budaörsi hulladékszállítás fedezetének egy részét

Budaörs döntése nem hátráltatja az ÉTH fejlesztését és a regionális hulladékgazdálkodási szolgáltatás színvonalának emelését – reagált Csőzik László, az Érd és Térsége Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke arra, hogy Budaörs közszolgáltatót váltott január elsejétől.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Csőzik László közleményében úgy fogalmaz: sajnálatosnak tartja, ugyanakkor tudomásul veszi Budaörs Önkormányzatának döntését, miszerint a város január 1-től már nem az ÉTH Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Kft.-től, hanem a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül működő FKF-től rendeli meg a hulladékszállítási közszolgáltatást.

Hangsúlyozzuk ugyanakkor, hogy Budaörs döntése semmiben nem akadályozza a 11 önkormányzat tulajdonában lévő ÉTH-nál az utóbbi években elkezdett fejlesztéseket, azt a törekvést, hogy az alapítása óta évről évre 100 milliós veszteséget produkáló céget végre talpra állítsuk. Az átszervezéseknek, a szállítás racionalizálásának köszönhetően komoly esély van arra, hogy idén már nem termel veszteséget a cég, miközben mára nemcsak úrrá lettünk a lakosság által korábban tapasztalt szállítási anomáliákon, de tudtuk növelni az ÉTH szolgáltatásainak színvonalát is. Többek között új rendet vágtunk a zöldhulladék szállításában: nagy előrelépés, hogy már havonta szállítjuk a zöldhulladékot (szemben a korábbi évi két alkalommal), és évi harminc zsákot ingyen adunk a lakosságnak

– emelte ki.

Csőzik László kitért arra is: Budaörs évekkel ezelőtt azzal a feltétellel lett tagja az Önkormányzati Társulásnak – és ezt Érd város 2019 előtti vezetése elfogadta –, hogy az ÉTH a város területén fenntartja az ott korábban bevett gyakorlatnak számító heti gyakoriságú zöldhulladék-szállítást, ám ezt az NHKV Zrt. (közismert nevén az állami kukaholding) már nem finanszírozta, hiszen nem volt része a jogszabályokban országosan rögzített minimumszolgáltatásoknak. Így az ÉTH-nak ebből vesztesége származott. A hiányt növelte az is, hogy több környező település városgazda cégével az ÉTH korábbi vezetése önmagára nézve előnytelen szerződéseket kötött. Az érdi önkormányzat – mint az ÉTH 70 százalékos tulajdonosa – kénytelen volt 300 millió forint tagi kölcsönt nyújtani a veszteségek finanszírozására, ezért nem túlzás azt állítani, hogy az érdi adófizetők állták a budaörsi hulladékszállítási pluszszolgáltatások fedezetének egy részét.

„Sok sikert kívánunk az FKF-et választó Önkormányzatnak, reméljük, a szállítás megszervezése nem okoz majd gondot a 31 ezres város lakosságának, bár úgy véljük, a szomszédos településen, Érden székhellyel bíró ÉTH-val való együttműködés Budaörsnek is inkább előnyére lenne. Ugyanakkor sajnos meg kell jegyeznünk, hogy Budaörs döntése abból a szempontból kellemetlen helyzetbe hozta az Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Kft.-t, hogy a budaörsi megbízás hiányában az önkormányzat területén eddig feladatukat teljesítő munkatársainak már nem tud tovább munkát adni, így tőlük a város döntése nyomán kénytelen megválni” – zárta szavait az érdi polgármester.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email