mosz_csozikfb

Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának összehívását kéri a MÖSZ

mosz_csozikfb

Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának összehívását kéri a MÖSZ

Elfogadhatatlannak tartja a Magyar Önkormányzatok Szövetsége azokat, az eddig nyilvánosságot látott javaslatokat, amelyeket a kormány tett reagálva a Megyei Jogú Városok Szövetsége által kidolgozott, a hazai önkormányzatok kompenzációját célzó koncepcióra - közölték.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A MÖSZ elnöksége a csütörtöki érdi ülésén tárgyalta meg ezeket a javaslatokat, és arra a megállapításra jutott, hogy az az ajánlat, amelyet Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára Szita Károlynak, az MJVSZ elnökének tett – azaz, hogy fenntartják az idén is elmaradó iparűzésiadó-bevételek kompenzálásának tavalyi rendszerét, amely az önkormányzatok jelentős részének komoly érvágást jelentett már 2021-ben is, továbbá hogy a minimálbér és a garantált bérminimum emelésével összefüggő többletterheket kész a központi kincstár fedezni – nem elégséges.

A kormány javaslata alapján úgy tűnik, az önkormányzati szektor nem kap majd érdemi, rendszerszintű segítséget a drasztikus energiaár-emelkedés hatásainak kezelésében. Továbbra sem világos, hogy sor kerül-e gyermek- és közétkeztetésben az önkormányzatok számára nyújtott kompenzáció emelésére, hiszen az élelmiszerárak növekedése miatt megugrottak a szolgáltatás szinten tartásához szükséges önkormányzati kiadások, a díjak emelését pedig megtiltotta a kormány. Ahogy a helyi közösségi közlekedés finanszírozásának kérdései is nyitottak még.

Az önkormányzatoknál éppen zajlik a 2022-es költségvetések előkészítése, de az már most látszik, hogy a kormányzati elvonások, a bevételi és kiadási oldalon is jelentkező jelentős plusz terhek rendkívül súlyos helyzetbe hozzák a magyar településeket. Ezért a MÖSZ elnöksége azon az állásponton van, hogy már nem kompenzációra, hanem egyenesen az önkormányzatok konszolidációjára van szükség, ezért kezdeményezi a belügyminiszternél az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának összehívását. Ebben a MÖSZ számít a többi önkormányzati szövetség támogatására.

A MÖSZ egyébként már dolgozik egy olyan jogi keretrendszer kialakításán, amelyet az április 3-i országgyűlési választásokat követően felálló új kormány asztalára kíván letenni.

Csütörtökön sor került a MÖSZ Budapesti Agglomerációs Tagozatának szakmai találkozójára is, amelynek keretében előadást tartott Érd Megyei Jogú Város polgármestere, Dr. Csőzik László és Budapest főpolgármestere, a Szövetség társelnöke, Karácsony Gergely is.

Csőzik László többek között azt hangsúlyozta, széleskörű összefogásra és együttműködésre van szükség az önkormányzatok között az agglomerációs népességnövekedéssel járó intézmény-, közlekedés- és infrastruktúra-fejlesztési feladatok megoldásában, mert részben a forráshiány, részben a problémakör regionális, közigazgatási határokat átlépő jellege miatt a települések önmagukban már képtelenek kezelni a helyzetet. Csőzik hangsúlyozta, a kiköltözési hullám erősödik, csak Érden közel 8 ezer fővel nőtt a lélekszám 2019 óta. Ám az az építéshatósági jogköröket az önkormányzatoktól elvették, így képtelenek kezelni a társasházépítési boomot.

Karácsony Gergely főpolgármester hangsúlyozta, Budapestet és az agglomerációt nem szabad szembeállítani, a főváros partner akar lenni egy új agglomerációs politika kialakításában, szerinte újra kell gondolni azokat a kérdéseket, amiket az elmúlt 30 évben tabuként kezeltek. Fontos, hogy a kitelepüléssel érintett közel 80 város, község megőrizhesse saját identitását, ezért Budapest „egy akar lenni az egyenlők között”.

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email