erd megtelt

Elképesztő adatok derültek ki az érdi lakókról

erd megtelt

Elképesztő adatok derültek ki az érdi lakókról

Nemrég tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a 2022-es népszámlálás adatait, az alábbiakban ezekből szemezgetünk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A népesség adatait vesszük először górcső alá.

A hírekben sokszor találkozhattunk az utóbbi időben azzal, hogy Érd, illetve a Budapest környéki agglomeráció megtelt.

Az adatok igazolják ezt, szemben azzal a ténnyel, hogy Magyarország össznépessége már jó ideje csökken. Legutóbb a 2001. évi népszámlálás alkalmával haladta meg az itt élők száma a 10 milliót, egészen pontosan akkor 10.198.315 fő lakott itthon.

Ez a csökkenés természetesen nem homogén módon zajlik az egész ország területén, sőt az alábbi adatok azt mutatják, hogy az ország bizonyos részein még növekedés is felmutatható.

A fenti adatokból látható, hogy egyedüliként ilyen terület Pest megye, ahol az elmúlt két évtizedben 30%-kal nőtt a lakosságszám. A növekedés persze egyenlőtlen a közigazgatási egységen belül, voltak kiugró növekedést produkáló járások, illetve olyanok, amelyek “csak” szolidan növekedtek. Egyetlenegy kivételével azonban elmondható, hogy a járások mindegyikében többen laknak, mint 10 vagy 20 éve.

Az okok sokrétűek és földrajzi területenként eltérőek, de a közös bennük, hogy hatalmas plusz terhet rónak a helyi infrastruktúrára és a közszolgálatokra. Ennek állapotával is foglalkozunk későbbi cikkeinkben.

Ezek után nézzük szűkebb környezetünkben a 2022-es népszámlálás eredményeit, látható, hogy Érden és környékén folytatódott a nagymértékű lakosságszám gyarapodás.

Ezt érdemes még azzal kiegészíteni, hogy az aktuális adatok szerint a 2023-as év elejéig újabb 1000 ember költözött Érdre a hivatalos nyilvántartás szerint.

Abszolút értékben Érd közel 7600 fős növekedése kiemelkedik, amely ebből kifolyólag nagyon komoly terhet ró a városra. Ez nemcsak utóbbi tíz évben volt így, az előző évtizedben is hasonló mértékben tapasztaltunk növekedést, de mostanra fokozódott a város zsúfoltsága, ami nehezen kezelhető. Ráadásul Érd összenőtt Diósddal, ahol relatív a legnagyobb volt a lakosságbővülés az elmúlt évtizedben, közel 30%-os.

Ezek után érthető, hogy a Csőzik László vezette önkormányzatnak muszáj volt valami rendhagyót lépnie, ha nem akarta a jelenleg itt lakók érdekét figyelmen kívül hagyni.

Érdemes egy pillantást vetni az érdi lakosság korfájára is vetni:

Egyértelműen látszik, hogy a kisgyerekek, középkorúak és az idősek száma nőtt meg igen jelentős mértékben városunkban.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email