Receptsorozatunk előző részében egy lengyel specialitást, a pirogot mutattuk be, most a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat karácsonyi menüjét tálaljuk képzeletbeli asztalunkra – abból is a babos és burgonyás fogásokat.
Fogyasszák egészséggel!
A papula – azaz tört bab -, illetve a bableves a horvát karácsonyi menü fontos része – mindkettő böjti étel.
A papula elkészítése: a babot sós vízben megfőzzük, majd pépesre törjük. Ha édesen szeretnénk enni, mézet csurgatunk rá, ha sósan, fokhagymával ízesíthetjük. Olajban pirított hagymával meglocsolva is fogyaszthatjuk.
A bableveshez előző nap beáztatjuk a babot, majd sós vízben sok zöldséggel megfőzzük. A rántást vajjal készítjük, zsírt nem használunk. Metélt tésztát adunk hozzá, de tálalhatjuk burgonyagombóccal is.
A burgonyagombócot többféleképp készíthetjük, az alábbi változatba egy kis húsos füstölt szalonna is került.
Hozzávalók:
0,5 kg főtt krumpli
1 tojás
10 dkg húsos füstölt szalonna
só
bors
10 dkg liszt
A főtt krumplit meghámozzuk, lereszeljük, hozzáadjuk a kockára vágott, pirított szalonnát, a lisztet, a tojást, a fűszereket. A masszából gombócokat gyúrunk, és forrásban lévő sós vízbe tesszük. Miután feljönnek a víz tetejére, még egy-két percig főzzük őket, majd szűrőkanállal kiemeljük.
Ha nem leveshez adjuk a burgonyagombócot, lepiríthatjuk, és tejföllel meglocsolva önálló fogásként is megállja a helyét.