trafohaz_ofalu_

Amikor Érdnek majdnem lett HÉV-je

trafohaz_ofalu_

Amikor Érdnek majdnem lett HÉV-je

Az első világháború előtt úgy volt, hogy a nagytétényi HÉV-et Székesfehérvárig meghosszabbítják és ennek a szakasznak Érden is lett volna megállója. A Fő utca elején található elhagyatott trafóházat most más célokra használnák – hívta fel a figyelmet közösségi oldalán Csőzik László polgármester.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Emlékeztetett, a nagytétényi HÉV Székesfehérvárig történő meghosszabbításának terve az első világháború előtt született, de az 1920-as években újra elővették, azonban a földmunkákon túl nem jutottak.

Ófaluban, a Fő utca legelején van egy elhagyott trafóház, amely negyven éve üresen áll. Ezt a városi tulajdonban lévő létesítményt nézte meg Csőzik László polgármester Kőrösi Ágnessel, Kotroczóné Klopfer Terézzel és Süle Zsolttal, akik azt kérik, akinek van pontosabb információja az épületről, ossza meg a városvezetéssel.

Kitért rá, két, a közelmúltban elhunyt lokálpatrióta, Ágó Mátyás építész és Ábel András helytörténész is szerette volna, ha az ugyancsak nemrég eltávozott érdi szobrászművész, Domonkos Béla alkotásait helyezik el itt egy állandó kiállítás keretein belül.

A polgármester megjegyezte, a vasbeton fakkok alkalmassá teszik a belső helyiségeket egy felújítás után, de arra forráslehetőséget keresnek.

Csőzik László kéri a lakosságot, ha tudnak információval szolgálni az épületről, tegyék meg, mert a Városháza dokumentációja nem rendelkezik kellő információval.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email