22_03_29_erdmost_nincskep

Vigyázzunk, a csalók minden lehetőséget megragadnak

22_03_29_erdmost_nincskep

Vigyázzunk, a csalók minden lehetőséget megragadnak

A csalók minden lehetőséget megragadnak és leginkább az idős, egyedül élő emberekre fókuszálnak. A rendőrség javaslatcsomagot tett közzé, amellyel megvédhetjük szeretteinket, hogy csalás áldozataivá váljanak.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint a rendőrség honlapja felhívja rá a figyelmet, a koronavírus-járvány miatt világszerte megjelentek olyan ál értékesítők, akik weboldalakon, közösségi oldalakon, e-mail címeken vagy telefonon keresztül kínálnak egészségügyi eszközöket és vakcina oltásra is ajánlkoznak, vagy erre hivatkozva próbálnak személyes adatot kicsalni.

A csalók klinikai, kórházi dolgozóknak, háziorvosnak, vagy önkormányzati dolgozónak kiadva magukat személyesen, vagy telefonon keresztül igyekeznek megtéveszteni az idős embereket az oltásra hivatkozással. Előfordulhat, hogy személyesen keresik meg az idős embereket, ekkor egészségügyi dolgozók által viselt fehér ruhában jelennek meg. Adategyeztetést végeznek, személyes és bankkártya adatokat kérnek el annak érdekében, hogy az általuk hivatkozott szervezet nevében (pl.: önkormányzat) a járvány miatt támogatást tudjanak átutalni a felhívott részére, egyben – látszólag – a védőoltásra is regisztrálnak – figyelmeztet a rendőrség, kiemelve, a személyes és pénzügyi adataink komoly értéket képviselnek, ha illetéktelenek kezébe kerülnek, jelentős anyagi kár érhet bennünket.

Épp ezért a rendőrség részletes javaslatcsomagot állított össze, amellyel megelőzhetjük, hogy csalás áldozatává váljunk.

  • Járjon utána, hogy valóban a hivatkozott szervezet, vagy hivatal kereste meg. Tegye le a telefont, majd hívja fel a telefonáló által megjelölt intézményt!
  • Tegyen fel ellenőrző kérdéseket. Kérdezze meg a hivatkozott szervezet központi elérhetőségét, a hívó nevét, beosztását!
  • Legyen gyanús, ha pénzátutalásról esik szó, illetve felajánlják, hogy az utalás lebonyolításában segítenek!
  • Bankkártyaadataikat semmilyen körülmények között ne adják meg ismeretleneknek sem telefonon, sem személyesen!
  • Nyilvános helyen, idegenek jelenlétében ne beszéljenek magánügyeikről, mert visszaélhetnek az információkkal!
  • Ne adja meg személyes adatait ismeretleneknek!
  • Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívószámot!

A rendőrség célja, hogy az elkövetési módszer tudatosításával lehetőleg senki se dőljön be a csalóknak. Minél többen beszélgetnek erről idős rokonaikkal, ismerőseikkel, annál kisebb eséllyel csaphatják be őket.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email