22_03_29_erdmost_nincskep

Az év emlőse – a hermelin

22_03_29_erdmost_nincskep

Az év emlőse – a hermelin

2021-ben az év madarának a cigánycsukot, az év halának pedig a jászkeszeget választották hazánkban. A Vadonleső Program most nyilvánosságra hozta, hogy 2021-ben az év emlőse a hermelin (Mustela erminea) lett.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Év Emlőse díjat először 2014-ben ítélték oda, azóta minden évben más és más őshonos emlősállatunk kapja a díjat, elősegítve annak megismerését és hatékonyabb védelmét. Az elmúlt években a sün, az ürge, a denevér, a mogyorós pele, a földikutya, a hiúz, tavaly pedig a vidra érdemelte ki az elismerő címet.

A hermelin fejének és törzsének hossza függ élőhelyétől és nemétől: Európában 20-33 centiméter, Észak-Amerikában a 44 centimétert is eléri. A hímek viszont kétszer akkorák is lehetnek, mint nőstény társaik. Farkuk 8-12 centiméter, testtömegük 70-245 gramm.

A kizárólag ragadozó életmódot folytató, elsősorban kisebb rágcsálókkal, madarakkal, de jobb híján rovarokkal, lárvákkal is táplálkozó, de akár dögevésre is ráfanyalodó hermelin rejtőzködő életmódja miatt ritkán kerül kamerák látókörébe.


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email