22_03_29_erdmost_nincskep

Gesztenyekészítményeket vizsgált a Nébih, találtak hibákat

22_03_29_erdmost_nincskep

Gesztenyekészítményeket vizsgált a Nébih, találtak hibákat

A közelgő ünnepek miatt 27 gesztenyekészítményt vizsgált meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), élelmiszerbiztonsági szempontból mindent rendben találtak, de minőségi és jelölési hibák előfordultak.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A tesztben résztvevő 27 terméket alapos minőségi és élelmiszerbiztonsági vizsgálatnak vetették alá a szakemberek a Nébih laboratóriumaiban. Az analízis kiterjedt többek között a hamisítás, a zsír-, hamu-, víz-, héj-, cukor- és homoktartalom, valamint a savfok paraméterekre. Ezen felül növényvédőszer-maradék és mikrobiológiai vizsgálatokat is végeztek. Összesen 10187 laboratóriumi paramétert vizsgáltak.

Élelmiszerbiztonsági szempontból mindent rendben találtak a szakemberek, egyéb hibák azonban előfordultak a gesztenyekészítményeknél. A jelölések vizsgálatakor például problémák mutatkoztak a termékek megnevezésével és a tápértékjelöléssel kapcsolatban, továbbá az egészségre, a tápanyag-összetételre és „cukormentességre” vonatkozó állítások közt is volt, ami nem stimmelt. Hét termék esetében jelölési hibák miatt figyelmeztetésben részesülnek az élelmiszer-vállalkozók.

A laboratóriumi vizsgálat során az egyik gesztenyepüré víztartalma és savfoka is meghaladta a megengedett felső határértéket, míg két gesztenyemassza és egy gesztenyepüré esetében a víztartalom, egy gesztenyepürénél pedig a cukortartalom volt a megengedettnél magasabb. Egy gesztenyepüré „alulteljesített” a teszten: ennek a hamutartalma nem érte el a Magyar Élelmiszerkönyvben előírt minimum értéket. 
Hat termék esetében élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki a hatósági felügyelők, ennek összege 1.200.000 forint. A szabályszegő élelmiszer-előállítóknak és forgalmazóknak ezúttal is határidővel ellátott intézkedési tervet kell készíteniük a hibák kijavítására.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email