22_03_29_erdmost_nincskep

Így lehetünk otthon is konditeremben

22_03_29_erdmost_nincskep

Így lehetünk otthon is konditeremben

Bár a korlátozó intézkedések miatt bezártak a konditermek, számos gyakorlat van, amivel a négy fal között is fitten tarthatjuk magunkat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A legalapvetőbb és leghasznosabb erőnléti edzés a futás, amelyet a korlátozó intézkedések alatt este 20 óra előtt is elvégezhetünk, de ilyen hidegben már nem biztos, hogy kellemes ez a fajta tevékenység. Ugyanez igaz a kerékpározásra is. A futópad, a szobabicikli vagy az elliptikus tréner mind kiváló megoldás fittségünk megőrzéséhez.

Persze nem mindenki olyan szerencsés, hogy elfér a lakásában egy ilyen eszköz, de jó megoldás lehet ezek helyett például az ugrálókötelezés – mondja Dobrádi Zsolt, az Érdi Box Klub vezetőedzője, egyben személyi edző, aki úgynevezett „saját testsúlyos” gyakorlatokat is ajánlott, mint a fekvőtámasz, a törzsemelés, a hasprés, a húzódzkodás, a planking, a négyütemű fekvőtámasz, a kitörés vagy guggolás. Emellett néhány olyan eszközt, amelyeket könnyedén beszerezhetünk, mint a TRX, a koordinációs létra, a kézisúlyzók vagy a kettlebell, amikkel szélesíthetjük a gyakorlatok tárházát.

A súlyzó egyébként másfél literes ásványvizes palackkal is helyettesíthető, számtalan videóban ajánlják ezeket az otthoni edzésekhez. Érdemes ezeket a lehetőségeket is kiaknázni és körbenézni a neten, hiszen számos fitnesz edző gyakorlatai érhetőek el ily módon, sőt még Capoeira Aerobik órákat is találunk. Akár zsírt égetni, akár izmot növelni szeretnénk, megtaláljuk a számunkra megfelelőt mozgást, de nagyon fontos a bemelegítés és a nyújtás, és minden ilyen videóban hangsúlyozzák azt is, hogy ha bármilyen fájdalmat érzünk, hagyjuk abba a gyakorlatot.

Dobrádi Zsolt arra is felhívja a figyelmet, hogy minden gyakorlat előtt alaposan nézzünk utána, hogyan kell azt helyesen csinálni, ellenkező esetben akár hosszútávú, káros következményei is lehetnek. „A legfontosabb a fokozatosság elvének a betartása. Ne kezdjük rögtön nagy súlyokkal, nagy mennyiségben, inkább napról napra, hétről hétre növeljük a gyakorlatok számát, intenzitását.” Az otthonra vásárolt bokszzsákot jó megoldásnak tartja, de helytelen mozdulatnál, ököltartásnál meg is sérülhetünk. „Bandázst mindenképp szerezzünk be, és kössük a csuklónk köré. Ha nincs előképzettségünk, akkor nagyon figyeljünk rá, hogy jól ökölbe legyen szorítva a kezünk, mert ha nincs, akkor egy lazább ütésnél könnyen megsérülhetünk. A kezdőknek is érdemesebb nagyobb zsákot vásárolni, hiszen azzal könnyebben ráérezhetünk az ütőtávolságra, mint a kisebb, mozgékonyabb zsákoknál, amelyek inkább a haladók ügyességi, gyorsasági fejlesztésére szolgálnak.

Sok fitneszedző állt át online edzésekre, akikhez bármikor lehetőség van csatlakozni, bár ez értelemszerűen kicsit más élményt nyújt, mint az élő órák. „Én ilyenkor is megpróbálom buzdítani és dicsérni is őket. – mondja Zólyomi Zsirkai Noémi. „Amikor azt gondolom, hogy fáradnak, akkor bizony jönnek a Ne hagyd abba! vagy az Emeld a lábad! utasítások. De ha valaki elhatározza, hogy folytatja az edzéseket online formában is, nem fog neki problémát okozni és végig fogja csinálni. Akik pedig régóta járnak hozzám, megtanulták már, hogy hogyan kell szabályosan csinálni a gyakorlatok, így nem is igen szükséges kijavítani azokat” – teszi hozzá az Érden élő edző.

Aki pedig még ezek után sem talált számára szimpatikus mozgásformát, annak 50-60-as perces tempós gyaloglást javasolnak a szakemberek, hiszen megfelelő pulzusszám mellett kiváló keringés fokozó és zsírégető tevékenység.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email